Her studerer ingeniøreliten

IKKE BRA: Forskningsrådet kan ikke finansiere falsk forskning, og frykter jukseavsløringer skal skade norsk forsknings omdømme.
IKKE BRA: Forskningsrådet kan ikke finansiere falsk forskning, og frykter jukseavsløringer skal skade norsk forsknings omdømme. (Bilde: Wittenberg University)
  • Karriere

Sivilingeniørstudiet i nanoteknologi topper listen over de 25 mest ettertraktede teknologistudiene i Norge.

Ettertraktet

For å slippe gjennom nåløyet der må du ha hele 67,3 poeng, viser fersk opptaksstatistikk fra Samordna opptak.

Studiet er dermed blant de mest ettertraktede studiene totalt sett i Norge.

NTNU i Trondheim dominerer øvre del av listen. Teknologibastionen på Gløshaugen har ni av de ti mest ettertraktede studiene på listen.

Nest vanskeligst å komme inn på er det såkalte indøk-studiet – altså industriell økonomi og teknologiledelse – som har en inntaksgrense ved årets opptak på 65,3 poeng.

Se de 25 mest ettertraktede studiene her

Utenfor Trondheim

Sivilingeniørstudiet i petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger har høyest poengkrav blant de andre lærestedene som tilbyr ingeniørstudier.

Der er kravet 55,2 poeng.

Byggeteknikk og arkitekturstudiet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) følger deretter. Studier ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Oslo er også inne på listen.

Samtidig er det lett å komme inn på ingeniørstudier ved en rekke høyskoler her i landet.

Alle kommer inn på disse studiene ved høyskolene i Agder (med ett unntak), Bergen, Buskerud, Gjøvik, Narvik, Oslo (med to unntak), Telemark, Vestfold, Østfold og Ålesund.

Ikke i krise

Flere søker seg til ingeniørstudier, viser statistikken fra Samordna opptak.

Etter årets suppleringsopptak viser tallene at 6,8 prosent søkte på ingeniørstudier i år enn i fjor. For sivilingeniørstudier er veksten 2,1 prosent.

Teknologifagene er altså ikke rammet av krise.

Tendensen understrekes ved at også realfagene, som lenge har vært upopulære blant søkerne, har en vekst i antall søkere. 1,1 prosent flere søkte seg til tallstudiene i 2007 i forhold til året før.

De 25 mest studiene med høyest poengkrav

Får seg jobb

Steinar Simonsen, organisasjonssjef i NITO, ser to hovedgrunner til den positive utviklingen.

- Vi har i mange år drevet en holdningskampanje blant ungdommen for å få dem til å se at ingeniøryrket er et interessant yrke. Dette arbeidet begynner nå heldigvis å bære frukter. Vi har fått opp interessen blant de unge, sier han.

Han mener interessen for ulike fag til en viss grad går i bølger. Det henger blant annet sammen med arbeidsmarkedssituasjonen.

- Det er mangel på ingeniører, og arbeidsmarkedet er meget godt for tida. Etterspørselen etter folk med ingeniørutdanning er stor. Dette har ungdom fått med seg, sier Simonsen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå