SAMFERDSEL

Her skulle reisetiden halveres. Nå utsettes deler av motorveiutbyggingen på ubestemt tid

Nye veier utsetter byggingen av av ny E39 mellom Mandal og Lyngdal på ubestemt tid grunnet økte kostnader.

E39 Mandal - Lyngdal er en del av et større prosjekt som skal halvere reisetiden mellom Lyngdal og Kristiansand.
E39 Mandal - Lyngdal er en del av et større prosjekt som skal halvere reisetiden mellom Lyngdal og Kristiansand. Foto: Nye Veier
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

E39 Kristiansand - Lyngdal ble presentert som et kjempeprosjekt, som skulle halvere reisetiden mellom de to norske sørlandsbyene. Nå viser det seg imidlertid at deler av prosjektet kanskje ikke vil bli realisert. 

Mandag informerte utbyggingsselskapet Nye Veier i en pressemelding at byggingen av tre planlagte veistrekninger utsettes, en av dem er E39 mellom Mandal og Lyngdal.

De andre to prosjektene som utsettes er E18/E39 Ytre Ring og E39 Bue Ålgård.

Stor utgiftsvekst

De tre veiprosjektene er ikke de eneste kuttene Nye Veier har gjennomført den siste tiden. I januar gikk de ut med en plan for 2022 som viste syv nye kontrakter.

– Dette viste seg i ettertid å være for ambisiøst, sier administrerende direktør i Nye veier, Anette Aanesland.

Listen er nå kuttet ned til tre nye prosjekter: Storhove-Øyer i Innlandet, Berkåk-Vindåsliene i Trøndelag og Sørelva-Borkamo i Nordland.

Les også

Årsaken til kuttene skal være at prosjekter der kontraktene er signert, har hatt betydelig utgiftsvekst. Noe som er en tydelig konsekvens av svært høye råvarepriser globalt.

– I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til den videre utviklingen på både råvarepriser og den kapasiteten hos våre leverandører vi er avhengig av, sier Aanesland.

Høye materialkostnader

At økte byggekostnader er en utfordring er imidlertid ingen nyhet. I april kom det frem at byggekostnadsindeksen for veianlegg har gjennomgått den største årlige økningen siden indeksen ble lagt om i 2004.

Materialkostnadene i indeksen gått opp med 26,3 prosent det siste året, viser tall fra SSB. Kostnadsøkningen for å bygge en betongbru har økt med hele 30,5 prosent. Noe som merkes på en rekke store samferdselsprosjekter. 

Et av de største samferdselsprosjektene som er rammet av den enorme prisøkningen er Fornebubanen. 

For det spektakulære prosjektet, som i all hovedsak skal gå i tunnel, er kostnadene knyttet til bygging av fjelltunnel spesielt relevant. Disse skal, Ifølge de siste tallene fra SSB, ha økt med 19,6 prosent det siste året.

For vei i dagen ligger kostnadsøkningen på 26,7 prosent.

Mindre vei med krig

I mai kom også beskjeden om at Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener Ukraina-krigen gjør at regjeringen kan komme til å prioritere ned enkelte veiprosjekter.

Nygård ba i denne sammenhengen Statens vegvesen gå gjennom alle sine planer og prioriteringer på nytt.

Oppgaven består i å vurdere om det er grunnlag for en annen prioritering av totalporteføljen, og for «å vurdere hvilke prosjekter som skal være med videre».

– En mulig konsekvens er at veiprosjekter kan bli utsatt, sa Nygård i forbindelse med uttalelsen.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.