Her kjører en førerløs buss for første gang i Norge

Autonome kjøretøy er på full fart inn flere steder i verden. Den første førerløse bussen kjører i dag rundt på Youngstorget i Oslo.

Da denne måken sto i veien, stoppet bussen og fløytet, slik at måken flyttet seg.
Da denne måken sto i veien, stoppet bussen og fløytet, slik at måken flyttet seg. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
22. sep. 2016 - 13:18

Easymile er et av selskapene som jobber med utvikling av en førerløs busser, og deres prototyp EZ10 deltar i flere pilotprosjekter flere steder i verden. I dag kom den til Norge.

- Denne bussen har ingen sjåfør. Den er selvgående. Den ser trafikken rundt seg og den er veldig defensiv og snill i trafikken, sier Olav Madland, programansvarlig Smart City i Acando Norge. 

Den er elektrisk og kan kjøre i en maksfart på 40 kilometer i timen. Totalt har den plass for 12 passasjerer, men bare seks sitteplasser.

Men foreløpig er slike autonome kjøretøyer ikke tillatt i Norge. Samferdselsdepartementet jobber imidlertid hardt for å få dette på plass i løpet av neste år.

 

Sikrere og mer miljøvennlig

Selvstyrende kjøretøy vil gjøre det både enklere, sikrere, mer effektivt og mer miljøvennlig å transportere personer og gods i fremtidens transportsystem. Selvstyrende kjøretøy krever mindre areal, noe som er spesielt viktig i byer. Trafikken kan pakkes tettere gjennom at avstanden mellom kjøretøy kan reduseres, noe som gir økt kapasitet i vegnettet. Utviklerne av slike kjøretøyer mener at trafikken blir sikrere fordi man unngår ulykker som skyldes menneskelige feil.

– Bussen vil ha en regulær rute, og i tillegg mulighet for å bestille turer til og fra stoppesteder via en app, sier Madland. Det skal også gjøres mulig å integrere bestilling med andre transportløsninger, som tog, trikk eller annet.

 

Demo-tur 

EZ10  er produsert i et fellesforetak mellom Robosoft og Ligier kalt Easymile.

Bertel O. Steen har hentet den fra fabrikken i Toulouse i Frankrike, og skal den demonsteres flere steder rundt  i Norge den skal demonstreres, før den returneres til Frankrike.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.