IT

Her har politiet full oversikt

Se hvordan finsk politi bruker data. 22. juli-kommisjonen mener Norge har mye å lære.

Med systemet POKE, kan finsk politi se hverandres posisjoner.
Med systemet POKE, kan finsk politi se hverandres posisjoner. Bilde: Police IT Management Agency Finland
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. aug. 2012 - 07:11

– Vi begynte å bruke mobile terminaler i bilene våre i 2005, forteller sjefinspektør Jarmo Puustinen i Finlands nasjonale trafikkpoliti.

På dataterminaler med berøringsfølsomme skjermer kan politipatruljene sende og motta skriftlige beskjeder, søke i databaser og se posisjonen til andre patruljebiler og mannskaper til fots.

De fleste finske politibilene har installert dataterminaler fra det finske selskapet Sunit. De bruker også bærbare maskiner for å skrive ut bøter.

Krass kritikk

22. juli-kommisjonen kom med krass kritikk av norsk politis evne til å kommunisere. Mangelen på mulighet til å formidle skriftlig kommunikasjon på sambandet ble trukket frem.

I Norge er politiet helt avhengig av muntlig kommunikasjon.

Les også: Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Alle har GPS

Det viktigste dataverktøyet til finsk er POKE (POLICE field command system), ifølge Puustinen. Med denne GIS-baserte applikasjonen kan politiet kommunisere skriftlig med operasjonssentralene.

– Med POKE kan politiet få skriftlige beskjeder fra operasjonssentralene og sende tilbake svar, forteller Puustinen.

Hver politibil er utstyrt med GPS, og dataterminalene i bilene kan vise posisjonen til både biler og personer med POKE-applikasjonen.

Totalt har finsk politi 1500 bærbare TETRA-radioer med GPS. Hver tjenestemann har dermed utstyr som viser hans eller hennes posisjon under et oppdrag.

Med systemet POKE, kan finsk politi se hverandres posisjoner.
Med systemet POKE, kan finsk politi se hverandres posisjoner.

– Helt avgjørende

Politioverbetjent Antti Jeronen forteller at systemene er helt avgjørende for finske politibetjenter.

– Politibetjenter ønsker ikke å bruke de få bilene der disse terminalene ikke er installert. Hver uke ber politiledere meg om mer utstyr, fordi bilene uten terminalene omtrent ikke blir brukt, forteller Jeronen.

Terminalene er helt avgjørende for at politiet er oppdatert før de kommer frem til en hendelse eller et åsted, ifølge politioverbetjenten.

Kart og tegninger

Gjennom terminalene, kan finske politipatruljer også slå opp i databaser, samt få tilgang til kart og tegninger. Situasjonsbilde er en annen viktig egenskap.

– Omtrent alle typer data kan vises på terminalene, forteller Puustinen.

Politiet kan for eksempel sjekke et registreringsnummer uten å måtte kalle opp operasjonssentralen, slik norsk politi må.

Les også: Politiet må utnytte IT-systemene de allerede har

Bredbånd i bilen

Systemet finsk politi bruker er basert på TETRA, som også er løsningen til det nye norske nødnettet. I tillegg til et TETRA-modem, har bilene de to siste årene blitt utstyrt med en mobil bredbåndsruter.

Systemet i bilene kan koble seg opp mot flere nett, som GSM, Flash-OFDM og Wland for å laste ned større filer og få tilgang til flere databaser.

Les også:

Vil prioritere mobildekning for viktige personer

Flygende spion veier 16 gram

Politiets nye beredskapsbase bygges på Alnabru

Riksalarm stoppet av intern krangel  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.