MOBIL

Her får du ubegrenset skylagring

Full tilgang: Med skylagringstjenester har du tilgang til filene dine uansett hvor i verden du måtte befinne deg.
Full tilgang: Med skylagringstjenester har du tilgang til filene dine uansett hvor i verden du måtte befinne deg. Bilde: Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. aug. 2014 - 10:43

Har du en smarttelefon, har du sannsynligvis også en skylagrings­tjeneste. Apple har sin iCloud, Google­ sin Google Disk og Microsoft sin OneDrive.

Det smarte med disse tjenestene er at du for eksempel kan lagre bildene du tar med mobilen i skyen, og få tilgang til dem på pc-en din. Det reduserer behovet for å synkronisere med en kabel, og bildene dine er tilgjengelige overalt.

Det fungerer selvsagt med andre filer enn bilder også, og skytjenestene kan som regel brukes med alle enhetene dine, enten det er mobiler, nettbrett eller pc-er. Da kan du for eksempel­ få tilgang til Word-dokumentene dine uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Ulike bruksområder

En skylagringstjeneste kan imidlertid være så mye mer enn en erstatning for en USB-pinne for lagring av dokumenter og bilder. Du kan bruke den til å sikkerhetskopiere pc-en, mobilen­ og nettbrettet om du vil, eller ha musikksamlingen din her.

Da holder det imidlertid ikke med noen få gigabyte, slik de tre nevnte tjenestene tilbyr gratis. Mer plass koster dessuten penger.

Apple iCloud tilbyr deg å kjøpe inntil 50 GB ekstra lagringsplass. Dette koster 700 kroner per år.

Microsoft OneDrive lar deg kjøpe 200 GB ekstra til 336 kroner i året.

Google Drive tilbyr 1 TB for 749 kroner per år. Du kan også få 100 GB for 149 kroner i året. Google tilbyr også lagringsplass for privat­personer på inntil 30 TB, men dette krever at du har dype lommer.

Les også: Slik får du mye skylagring helt gratis

Få for mobilen

Det finnes imidlertid mange andre tilbydere av skylagring. For eksempel Dropbox, som tar 829 kroner i året for 100 GB. Box er et annet godt kjent alternativ. De tar 750 kroner i året for samme mengde.

Trenger du mer plass, er det et godt alternativ å gå for en skylagringstjeneste som ikke har plassbegrensning. Disse finnes det faktisk en hel del av.

Det er imidlertid forskjeller på disse tjenestene. De fleste er myntet på deg som bare trenger å sikkerhetskopiere pc-en din. Om du også vil sikkerhetskopiere innhold fra en mobil, er utvalget tynnere.

Mange av disse tjenestene koster dessuten en del. Det finnes likevel alternativer som gir deg ubegrenset plass til en høyst overkommelig pris. Her er et fire tjenester som fungerer på både mobil og pc, og som ikke koster all verden.

Les også: Slik sikrer du filene i nettskyen

Jottacloud er det norske alternativet.

Jotta­cloud

Jottacloud er en norsk skylagringstjeneste. Den fungerer med iOS og Android på mobile plattformer, og PC-er med Windows­ eller Mac OS.

De tilbyr 5 GB gratis, men betaler du 59 kroner i måneden, eller 590 kroner for ett år, får du ubegrenset med lagringsplass.

I brukerbetingelsene står det dog at Jottacloud forbeholder seg «retten til å forhindre overdrevent forbruk og misbruk av tjenesten». Å forbruke mer enn 10 TB defineres som overdrevent forbruk.

Kommer du opp i disse lagringsmengdene, må du altså belage deg på å sannsynliggjøre at du faktisk bruker lagrings­plassen til noe fornuftig­.

www.jottacloud.no

Les også: Dette verktøyet får eposten til å oppføre seg som Snapchat

SOS Online er først og fremst ment for PC-backup.

SOS Online

SOS Online Backup er først og fremst en tjeneste for deg som vil ta sikkerhetskopi av datamaskinen din, men de tilbyr også apper for Android og iOS.

For 371 kroner i året (60 dollar) kan du sikkerhetskopiere én pc og så mange Android- eller iOS-enheter du vil.

I brukervilkårene står det for øvrig at de forbeholder seg retten til å stanse tilgangen til tjenesten med eller uten grunn når som helst.

www.sosonlinebackup.com

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Pogoplug

Pogoplug gir deg ubegrenset plass for 30 kroner i måneden.
Pogoplug tilbyr ubegrenset lagring for én pc og alle mobilenhetene dine for drøyt 30 kroner (4,95 dollar) i måneden.

Om du kjøper for ett år i slengen koster det 309 kroner (50 dollar) i året.

Appene fungerer med Android og iOS.

Det kan imidlertid være greit å vite at Pogoplug vil redusere båndbredden din dersom du laster opp mer enn 1 TB.

www.pogoplug.com

Les også: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Surdoc

Surdoc er kanskje ikke den best kjente tjenesten, men den er i alle fall raus. En gratis konto gir deg nemlig 100 GB lagringsplass med noen begrensninger i ett år. Går du for full pakke, får du en ubegrenset lagringsmengde.

Surdoc ser helst at filene du lagrer hos dem holder seg innenfor anstendighetens grenser.
Dette koster deg 620 kroner (100 dollar) i året, eller litt over en femtilapp i måneden.

Tjenesten fungerer med Android, iOS, Mac og PC.

I brukervilkårene er det for øvrig en rekke begrensninger til hva slags innhold du får lov til å lagre, inkludert innhold med bannskap eller tobakksreklame for å nevne noe.

I vilkårene står det også at du ikke skal bruke tjenesten på en slik måte at det resulterer i overdreven bruk av båndbredde, uten at dette er klart definert.

www.surdoc.com

Les også:

5 apper du kan glemme på iPhone

Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Slik blir USB-kabelen som lar deg plugge den inn begge veier  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.