T2

Her er Sonys nye 4K-projektor

Kommer neste måned.

4K: Sonys nye hjemmekinoprojektor.
4K: Sonys nye hjemmekinoprojektor. Bilde: ORV
18. sep. 2014 - 15:37
Vis mer

Det er en liten gruppe filmentusiaster som ikke liker TV. De vil ha kino, og de vil ha den hjemme.

Der i gården er det projektor som teller. Nå når 4K er blitt det dominerende formatet på kino, har de stort sett måttet ta til takke med Full HD. Stakkars.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Men i oktober kommer Sony med sin nye 4K-hjemmekinoprojektor.

For skarve 59.990 kroner kan de da fylle et 150 tommers lerret eller mer og nyte innholdet, som det dessverre ikke er så mye av ennå.

Derfor har Sony utstyrt VPL-VW300ES med oppskaleringsteknologi som skal få pikslene til å multiplisere seg uten at det blir for synlig.

Les også: Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

Alene

Sony har som ingen andre kastet seg over 4K-formatet og med god grunn. De var først ute med å produsere 4K-kinoprojektorer for ti år siden.

De har også begynt å produsere 4K-kameraer, og Sony er som kjent et av de store filmstudioene i Hollywood hvor alt produseres i deres format. Til og med de nye mobiltelefonene til Sony kan filme i 4K.

– Vi kommer til å være alene om å kunne tilby 4K-projektorer til hjemmekinomarkedet i år, sier produktsjef for Sonys projektorer i Europa, Thomas Issa.

Les også: 4K er mer enn bare høy oppløsning

Avansert

Den nye projektoren har et lysutbytte på 1500 ANSI lumen, og det er mer enn nok til å gi gode opplevelser i et mørkt rom som forutsetning nummer en for en hjemmekino.

Sony har fornuftig nok sluttet å oppgi kontrastforhold, for slike tall er stort sett bare teoretiske verdier blåst opp av ivrige markedsfolk.

Som i sine andre LCD-baserte skjermer bruker Sony sin såkalte Triluminos-teknologi. Det er en form for nanopartikler som øker fargeomfanget i primærfargene.

Som andre moderne projektorer støtter den nye 4K-modellen også 3D. I motsetning til på TV-siden er hjemmekinofolket mer ivrige på film. Ikke ulikt de som går på kino.

Den nye projektoren tilbyr også noe til de som bruker den til dataspilling. De er opptatt av latenstiden og den er så lav som et halvt millisekund. Typiske TV-er har en latenstid på frem til åtte millisekunder.

– Optikken, slik som fokus, retning og zoom er motordrevet. Det gjør projektoren svært fleksibel og veldig lett å stille inn, sier Issa.

Les også: Nå kommer mega-TV-ene

Innhold

For å ta inn det lille innholdet som finnes, har Sony utviklet en nettverksboks med ethernet- og USB-tilkobling og som sender signalene videre til projektoren over HDMI  2.0.

De som skal strømme 4K fra Netflix eller har innhold på en harddisk trenger en slik. Den koster 399 euro, men alle som bestiller projektoren før den er på markedet vil få en gratis.

– I USA har vi en 4K strømmetjeneste med 160 filmer. Vi jobber med å få den til Europa, sier Issa.

Les også: Nå begynner 4K-skjermene å bli billigere

Selvsyn

Vi fikk se projektoren i aksjon på en demonstrasjon i Filmens hus og kan konstatere at dette er bra. Veldig bra.

Nå er det øynene som mangler oppløsning. Ikke filmformatet. Fargene og lysutbyttet er også i imponerende-kategorien.

Det vi så kom fra en harddisk i en PC og det er nok problemet så langt. Neste år blir nok bedre på strømmesiden og til neste jul vil vi sannsynligvis få bluray i 4K.

Les også:

Norsk app lar deg søke i Netflix, GET og iTunes samtidig

Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

Gjør klart for kinesisk TV-invasjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.