KRAFT

Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft

Billigere enn kull selv uten subsidier.

Austin, Texas: Kraftselskapet Austin Energy har har inngått en avtale om en avtale om kjøp av solkraft for like under fem dollarcent per kilowatttime fra solkraftutbyggeren Sunedison.
Austin, Texas: Kraftselskapet Austin Energy har har inngått en avtale om en avtale om kjøp av solkraft for like under fem dollarcent per kilowatttime fra solkraftutbyggeren Sunedison. Bilde: Colourbox
7. apr. 2014 - 12:12

Det amerikanske kraftselskapet Austin Energy i Texas har inngått en avtale om kjøp av solkraft for like under fem dollarcent per kilowattime fra solkraftutbyggeren Sunedison.

Det betyr at kraftprisen er lavere enn både gass- og kullkraft. Prisen gjelder for en leveringsavtale over 25 år.

Kraften skal komme fra to solkraftverk på henholdsvis 50 og 100 megawatt, skriver nettstedet cleantechninca.com

Les også: Sverige installerte 30 ganger mer solkraft enn Norge i fjor

– Imponerende

Bjørn Thorud, seniorrådgiver i Multiconsult, mener prisen på fem cent per kWh er imponerende lav. Han understreker også at prisen er bundet over 25 år, i motsetning til konvensjonelle kraftverk hvor kraftprisen ofte varierer med brenselprisen. Han mener imidlertid dette bare er et skritt på veien.

– Dette er en prisrekord som kommer til å bli slått igjen, det er det viktigste budskapet, sier Thorud.

Det skal sies at prisen er hjulpet av subsidier, i form av en skattekreditt på solkraft. Uten dette ville prisen vært på om lag 8 dollarcent.

Men selv uten subsidier slår denne avtalen 30-årsestimater for kull- og kjernekraft på henholdsvis 10 og 13 cent, mens gasskraft er noe billigere, på 7 cent.

– Det er en milepæl, og selv når du tar subsidiene bort fra regnestykket, konkurrerer solkraft med gass i et land med veldig lave gasspriser.

Det eneste subsidierte kraften som nå er billigere i Texas er vindkraft.

Les også: 173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

– Dette er en prisrekord som kommer til å bli slått igjen, det er det viktigste budskapet, sier Bjørn Thorud i rådgivningsselskapet Multiconsult.
– Dette er en prisrekord som kommer til å bli slått igjen, det er det viktigste budskapet, sier Bjørn Thorud i rådgivningsselskapet Multiconsult.

Gode solforhold

Terje Pilskog er COO i norske Scatec Solar, som nylig fikk godkjent byggingen av Utahs største solcelleanlegg. Han forteller at det er en rekke forskjellige faktorer som kan gjøre at selskapet klarer å presse prisene ned.

– Det er veldig gode solforhold i Texas, og de bygger antageligvis litt oppe i høyden, som gjør at man ikke har så høyt tap i moduler på grunn av varme. De har dessuten en optimalisert modell med store standardiserte anlegg.

Pilskog tror også at så lav pris må gi lave marginer for investorer. Han mener likevel at dette viser at solceller blir stadig mer konkurransedyktig.

– Vi ser at solenergi nå er et reelt alternativ til andre energikilder i mange land og dette åpner opp nye markeder for oss.

Les også: Den farligste klimagassen måles ikke

Mindre plass i Europa

Bjørn Thorud i Multiconsult mener at det er en vei å gå før Europa har tilsvarende priser.

– Utfordringen i Europa er at man ikke lenger får lov å bygge på de store landområdene, og dermed får man ikke tatt ut så mye på skalaeffekten lenger. Solkraft er vanligere i mindre skala på takene, der er jo prisbildet et helt annet, med 12-14 eurocent per kilowatttime.

Men det kan endre seg.

I fjor uttalte Eicke Weber, leder for institutt for solenergisystemer ved forskningsorganisasjonen Fraunhofer i Tyskland, at han forventer å se en solkraftpris på 2-3 eurocent før 2050.

Han frykter at problemet heller vil bli utbyggingskapasitet, og at kun en tiendedel av befolkningen vil ha tilgang på billig solkraft. Han etterlyste derfor en styrking av Europas evne til å produsere egen solcelleteknologi.

Les også:

Døde elbilbatterier får nytt liv i solparker

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.