BYGG

Her er Norges 5 høyeste bygninger

Bare tre av dem går an å bo i.

Norges fem høyeste bygg illustrert i faktiske størrelsesforhold. Hver linje i oversikten representerer 10 meter i virkeligheten. Illustrasjon: Erlend Tangeraas Lygre.
Norges fem høyeste bygg illustrert i faktiske størrelsesforhold. Hver linje i oversikten representerer 10 meter i virkeligheten. Illustrasjon: Erlend Tangeraas Lygre.
28. mars 2016 - 09:07

Det er bokstavelig talt et godt stykke opp fra de høyeste bygningene vi har her til lands og de internasjonale rekordene. I dag er dette Bhurj Khalifa i Dubai på 830 meter. 

Den har en snau 200 meter høy ledelse på andreplassen, Tokyo Skytree i Japan - og en 710 meter høy ledelse på Norges høyeste bygning, som du kan lese om nedenfor.

Å sette opp kåringer som dette er alltid kontroversielt, og vi oppfordrer dere til å komme med innspill og diskusjon i kommentarfeltet.

Det er verdt å merke seg at vi kårer landfaste bygninger. Bygninger er konstruksjoner med vegger og tak, i motsetning til byggverk som også kan innbefatte vindmøller, demninger, master og offshore-installasjoner.

Per i dag er det høyeste byggverket i Norge Troll A i Nordsjøen, som strekker seg 472 meter fra havbunnen og 128 meter over havet.

1. Nexanstårnet

Da Nexanstårnet i Halden ble bygget i 1992 var det Norges femte høyeste bygning med sine om lag 100 meter over bakkenivå. Men etter en 20 meters påbygging ble det Norges ubestridt høyeste bygning, på 120 meter.

Støpingen av de siste metrene startet i september 2010 ved hjelp av en 135 meter høy kran - høyden økte med tre meter i døgnet under byggingen.

Nexanstårnet til høyre i bildet. <i>Foto: Nexans.</i>
Nexanstårnet til høyre i bildet. Foto: Nexans.

Tårnet er del av Nexans fabrikk i Halden, som vi besøkte tidligere i år. Her lages det sjøkabler og såkalte navlestrengskabler til oljenæringen.

Det høye tårnet gjør at de kan benytte seg av lange svingskiver, som gjør at de kan lage lange kabler, som igjen gjør at det kan skjøtes mindre.

2. Oslo Plaza

Dersom planene realiseres vil Oslo Plaza bli Skandinavias største hotell målt i antall rom. Her orginalt foto av eksisterende bygg og visualisering av eiernes høyeste forslag. <i>Foto: White Arkitekter.</i>
Dersom planene realiseres vil Oslo Plaza bli Skandinavias største hotell målt i antall rom. Her orginalt foto av eksisterende bygg og visualisering av eiernes høyeste forslag. Foto: White Arkitekter.

37 etasjer, 676 rom, 1500 senger. Til sammen er Oslo-bygget, som brukes som hotell, 117 meter høyt. Det inkluderer en 3-etasjers lavblokk i bunnen av det velkjente bygget kledd i speilglass.

I 2015 ble det klart at eierne har søkt Oslo kommune om en utviding av bygget på tre etasjer i høyden. I tillegg har de skissert opp en helt ny hotellfløy på 57 eller 49 meter meter mot Vaterlandsparken. 

Skulle de tre etasjene bli bygget, kan vi trygt anta at Oslo Plaza atter en gang blir Norges høyeste bygning.

3. Posthuset

Posthuset i Oslo, tidligere Postgirobygget, ble påbegynt i 1975 og var Oslos høyeste bygning frem til 1990, da Oslo Plaza sto ferdig. Dette til tross for at bygningen den gang «bare» ruvet 80 meter over bakkeplan med sine 19 etasjer, flate vegger og flate tak. 

Posthuset slik det står i dag til venstre. Oslo Plaza til Høyre. <i>Foto: Mona Sprenger</i>
Posthuset slik det står i dag til venstre. Oslo Plaza til Høyre. Foto: Mona Sprenger

Entra eiendom overtok bygget fra Posten i 2001, og satte raskt i gang en arkitektkonkurranse og påfølgende renovasjon. Dette resulterte i et penere bygg splittet i to tårn og sammenføyd av et smalere midtparti.

Bygget fikk også 7 nye etasjer, som ga en ny høyde på 112 meter over bakkeplan. 

I 2014 varslet eierne en omfattende rehabilitering av bygget. Dette innebærer blant annet å få ned energibruken fra 240 kWh per kvadratmeter til 60 kWh per kvadratmeter.

4. Fullgjødselfabrikk 4 på Herøya

Den andre av to fabrikkbygninger på denne lista er Yaras fullgjødselfabrikk 4 på Herøya. Bygget sto ferdig i 1987, og var Norges høyeste i tre år før Oslo Plaza tok over.

Bygget er ikke 110 meter høyt for moro skyld - dette er nødvendig i produksjonen av gjødselpellets.

Yaras store logo på det 109 meter høye tårnet på fabrikk 4. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Yaras store logo på det 109 meter høye tårnet på fabrikk 4. Foto: Tore Stensvold

Flytende masse føres opp til toppen av bygget, og slippes deretter ned. I fallet kjøles massen ned, størkner og lander som harde pellets.

Yaras fabrikkområde har den siste tiden gjennomgått en rekke større utbygginger og oppgraderinger, men det er ikke varslet endringer i høyden på fullgjødselfabrikk nummer 4.

5. Nidarosdomen

Norges femte høyeste bygning, Nidarosdomen, er laget i kleberstein og det høyeste spiret er 98 meter nærmere himmelriket enn bakkenivå.

Nidarosdomen. <i>Foto: VG/Scanpix</i>
Nidarosdomen. Foto: VG/Scanpix

Nidarosdomen er det desidert eldste bygget på denne listen. Sett bort fra en trekirke som ble reist allerede på 1030-tallet, var det på 1100 at byggingen av kirken vi kjenner i dag startet.

Siden har den brent ned og blitt restaurert en rekke ganger, før den  - med unntak av enkelte statuer - sto ferdig i 1968.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.