T2

Her er Nokias nye toppmodell

Lumia 925 blir slankere, bedre og billigere.

 Nokia Lumia 925 har fått vekten slanket med rundt en fjerdedel fra Lumia 920, og er også blitt et par millimeter tynnere.
Nokia Lumia 925 har fått vekten slanket med rundt en fjerdedel fra Lumia 920, og er også blitt et par millimeter tynnere. Bilde: Nokia
4. juni 2013 - 13:39

I temmelig god tid viser Nokia sin nye toppmodell, Lumia 925.

Den kommer ikke på markedet før i fjerde kvartal, men som alltid er leverandørene ute i god tid for å flashe godsakene.

Noen kan jo tenkes å droppe alle de andre fristelsene og vente.

Ramme-antenne

Metallrammen, som er delt i fire segmenter, brukes også som antenne til å forbedre dekningen.

Vi får anta at Nokia ikke har gått i den samme fella som Apple, som opplevde at folk kortsluttet ulike antenner i rammen med fingrene.

Med Lumia 925 har en ny design fått slippe til. Ikke alle likte den avrundede polykarbonat-looken. Nå er det aluminium som gjelder i sølv eller sort.

Polykarbonat er forvist til det tynne baklokket. Den store forskjellen ligger i vekt og tykkelse. Mens Lumia 920 veier heftige 180 gram, har 925 slanket seg til helt akseptable 139 gram.

Tykkelsen har gått ned fra 10,7 mm til 8,5 mm. Slankeoperasjonen har gått ut over den innebyggede trådløse ladeelektronikken.

Det blir nå ekstrautstyr, og de som vil lade uten å plugge inn kan få en strømmottaker i form av en liten lapp som festes på baklokket.

Les også: Med denne mobilen kan du ta undervannsbilder

Superkamera

Nokia har posisjonert seg som kameratelefonen fremfor noen. 925 skal ytterligere understreke dette.

Sensorbrikken er den samme som i 920, men optikken har fått en overhaling og gått fra fem til seks linseelementer.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre som har et så avansert kamera som det vi har i denne telefonen. For det første har den ekte optisk stabilisering og den er best av alle når skal tas bilder under dårlige lysforhold, sier Nokias nordiske produktsjef, Björn Kullgren.

Vi antar at HTC er uenige i den siste påstanden. HTCs nye One har droppet ut av megapikselracet og stoppet på fire for at sensorelementene ikke skal blir for små så de ikke klarer å fange nok fotoner i dårlig lys.

Nesten som film: Nokia har vist en del av programvaren som kommer med nye Lumia 925 og i andre telefoner over sommeren. Den inkluderer SmartCam som kan ta opptil 10 høyoppløselige bilder etterhverandre. Så kan man lett velge ut dem man vi ha med mot en stillestående bakgrunn. Det kan blir mye morsomt av sånt.
Nesten som film: Nokia har vist en del av programvaren som kommer med nye Lumia 925 og i andre telefoner over sommeren. Den inkluderer SmartCam som kan ta opptil 10 høyoppløselige bilder etterhverandre. Så kan man lett velge ut dem man vi ha med mot en stillestående bakgrunn. Det kan blir mye morsomt av sånt.

SmartCam

En av de store nyhetene fra Nokia er SmartCam. Det er programvare som gjør at kameraet tar opptil ti bilder i løpet av 2,5 sekunder.

Telefonen plukker ut det som rører seg i bildet og sørger for at alt annet er likt i alle bildene selv om du rører litt på kameraet mens bildene tas. Så kan man enten plukke ut det beste av dem, eller kombinere to eller flere av dem til et komposittbilde.

Eller fjerne en person som kommer inn i bildet og som ikke har noe der å gjøre.

SmartCam kommer til å slå 925 til markedet, for programvaren kommer som en oppdatering til alle Windows 8-telefonene fra Lumia 520 og oppover i tredje kvartal.

Lumia Amber, som den er kalt, gjør også at alle Lumia-ene utenom 620 får aktivert FM-radioen som er bygget inn, men som ikke har vært støttet av programvaren ennå.

Les også: Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

AMOLED

Nokia har beholdt skjermstørrelsen på 4,5 tommer.

De hevder at det er et bra kompromiss mellom stort og lite. Men 925 har fått en AMOLED-skjerm i stedet for LCD.

Det vi fikk se på pressekonferansen var i hvert fall veldig bra, og sammenlikner godt med skjermene som sitter i Samsungs AMOLED-modeller.

Selv om Nokia har valgt å stoppe på 1280 ganger 768 punkter i stedet for å klemme inn 1920 ganger 1080 som flere andre har gjort.

Akkurat som 920 har Nokia en skjerm som kan berøres med hanskene på. Veldig greit om vinteren. 

Gratis gratis

Nokia har krydret denne og andre telefoner med forskjellige gratistilbud. NokiaMusic følger med på kjøpet. Det er en strømmetjeneste med rundt 20 millioner låter som man får, til og med uten å logge seg inn.

Tjenesten sjekker at du har riktig telefon, men det er noen begrensninger sammenliknet med Spotify og Wimp.

Nokia har også en rekke apper for navigasjon, som bilnavigasjon, offentlig kommunikasjon, finne restauranter og andre funksjoner basert på Nokia Maps.

En del av disse funksjonene finnes også i liknende apper til andre plattformer, men ifølge Nokia er deres de beste.

925 skal koste 4600 kroner. Litt billigere enn det 920 ligger på i dag, og det indikerer vel at den kommer til å gå betydelig ned i pris.

Les også:

I år tar trådløs lading endelig av

Slik skal Nokia ta tilbake Norden

Napster gjenoppstår som strømmetjeneste  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.