OLJE OG GASS

Her er Borten Moes oljeargumenter

Ikke dempet seg: Borten Moe fortsetter kritikken mot oljekritikerne.
Ikke dempet seg: Borten Moe fortsetter kritikken mot oljekritikerne. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
6. sep. 2011 - 10:06

Stavanger: De siste ukene har den ferske olje- og energiministeren skapt sterke reaksjoner etter at han kritiserte miljøvernere og andre kritikere som vil redusere norsk produksjon på sokkelen. Men bråket har ikke lagt en demper på retorikken til ministeren.

– Det er ikke riktig at jeg har gått til krig. Men jeg har sagt at jeg er uenig med de som vil legge ned norsk olje og gass-produksjon. Mye av argumentasjonen går ikke i hop, og jeg vil vise hvorfor.

Borten Moe:

– Forenelig med klimapolitikk

Borten Moe peker på Det internasjonale energibyråets (IEA) prognoser, som tilsier at det er mulig å løse både verdens fattigdomsproblemer og klimautfordringene.

– Grafene viser at det vil være langt flere fornybare energikilder i 2030. Men de viser også at det, innenfor FNs togradersmål, vil være kun minimalt mindre fossile energikilder enn det vi har i dag. Dette har ikke ligget veldig langt fremme i den offentlige debatten i Norge. Det har snarere vært diskutert hvordan vi kan bygge ned olje- og gassnæringen, sa ministeren.

Ingen enkel løsning

Olje- og energiministeren sier klart i fra at han støtter to-gradersmålet, men stiller snarere spørsmål til hvordan man skal komme seg dit.

– Vi må se på hvordan vi skal komme oss dit uten å nekte milliarder av mennesker de samme godene som vi har. Vi er nødt til å gjøre alt. Det er ingen enkel løsning på det problemet, og det kreves store og avanserte tiltak, sier Borten Moe.

Les også: Vil ta opp Bellona-kritikk med Borten Moe

Moralsk ansvar

I foredraget understrekte Borten Moe at verden trenger mer energi. Det skyldes veksten i framvoksende økonomier, befolkningsøkningen og at flere kan bli løftet ut av fattigdom.

– Uansett hvilken politikk som velges, vil fossil energi fortsette å spille en hovedrolle. Her har Norge som energinasjon og som teknologinasjon en viktig rolle å spille. Det er ikke riktig at vi som har den reneste produksjonen av olje og gass skal begrense vår produksjon.

Klimatrusselen

Samtidig sier han det er viktig å ta klimatrusselen på alvor, og finne løsninger hele verden kan bruke.

– Er det bærekraftig å fortsette å produsere fossil energi. Svaret er både ja og nei. Ja, fordi det er nødt til å være bærekraftig. Og nei, fordi det ikke skal være en unnskyldning for at vi i de rike landene skal fortsette som før. Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Og de løsningene vi velger må ha en overføringsverdi til resten av verden, sa Borten Moe.

Les også: – Litt vel arrogant av Moe

Advarer mot symbolpolitikk

Borten Moe sier at norsk teknologiutvikling er bortkastet hvis den ikke er overføringsbar til resten av verden. Han bruker Mongstad som eksempel.

– Hvis Mongstad bare blir Mongstad, og vi bruker titalls milliarder på å rense ett eneste kraftverk, vil jeg være tilbøyelig til å si at det ikke var verdt det. Men i det øyeblikket teknologien kan implementeres i hele verden, og det blir rimelig nok til å ta i bruk i India og Kina, har man virkelig klart å lage en teknologi som kan utgjøre den store forskjellen, sier Borten Moe.

– Må tenke helhetlig

Han mener fattigdom, klimaendring og energipolitikk ikke kan ses hver for seg.

– Vi har råd til å gjennomføre en del ting, men vi skal også tenke nøye gjennom at de tingene vi gjør ikke bare gjøres fordi vi har så mye penger. Det skal være nyttig for hele verden, sier Borten Moe.

Les også:

Avviser Mongstad-framskynding

Moe knuste batteridrømmen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.