BYGG

Her er årets unge rådgiver

Roses for nytenkning innen håndtering av overvann.

Disse fem var nominert til Årets unge rådgiver 2014. Nederst fra venstre og rundt med klokka: Kevin H. Medby i Norconsult, Ane Kvamshagen i Asplan Viak, Håkon S. Andersen i Dr Techn Olav Olsen, Lars Pettersvold i Multiconsult og Kim Paus i COWI.
Disse fem var nominert til Årets unge rådgiver 2014. Nederst fra venstre og rundt med klokka: Kevin H. Medby i Norconsult, Ane Kvamshagen i Asplan Viak, Håkon S. Andersen i Dr Techn Olav Olsen, Lars Pettersvold i Multiconsult og Kim Paus i COWI. Bilde: Selskapene
25. nov. 2014 - 18:00
Vis mer

For ellevte gang kårer Rådgivende ingeniørers forening (RIF) årets unge rådgiver.

Målet med prisen er å synliggjøre de unge rådgiverne. Årets vinner er ifølge juryen en faglig spydspiss innenfor området overvannshåndtering, med god evne til å tenke fremover og se problemene før de kommer.

Årets pris gikk til fagekspert Kim H. Paus i Cowi.

Les også: Sivilingeniør-studenter stryker med vilje

Fra amerikanske til norske forhold

Bakgrunnen for tildelingen er ifølge Liv-Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF, Paus sitt engasjement og hans kompetanse innenfor et område som blir stadig viktigere i dagens samfunn.

– Gjennom sitt doktorgradsarbeid ved NTNU har han opparbeidet seg en betydelig kompetanse innen overvannshåndtering, et fagfelt som bare blir mer og mer viktig, sier hun.

Paus har foreløpig ikke disputert, men publisert en rekke artikler knyttet til doktorgraden om håndtering av overvann i byområder. I arbeidet har han sett spesielt på regnbed, og hvordan denne formen for overvannshåndtering kan tilpasses norske forhold.

– Regnbed er veldig stort i USA, Canada og Australia, og har gitt veldig gode resultater i mange store byer der. I arbeidet mitt har jeg sett på hvordan man kan få regnbed til å fungere godt under norske forhold med både snø, is, lave temperaturer og mye veisalt, sier han.

Les også: Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

Årets unge rådgiver: Kim H. Paus i Cowis vanndivisjon.
Årets unge rådgiver: Kim H. Paus i Cowis vanndivisjon.

Etterlikner naturen

Målet med regnbed er å etterlikne hvordan naturen selv løser problem med mye overvann.

Regnbed skal redusere flomtoppbelastning til aldrende avløpssystem. De lar seg ettermontere i nedbørfelt med store overvannsutfordringer, bevare vannet i det urbane miljøet og beskytter vannforekomster ved å tilbakeholde forurensninger fra overvannet.

– Tradisjonelt i Norge har vi brukt sluk og rør for å kvitte oss med overvann. Det er mye som peker på at det er en lite bærekraftig metode om man ser på klimaendringer og forurensing, forklarer Paus.

Sjekk yrkesfordommene: Sjekk hvilke yrkesfordommer folk har

Dimensjoneringsforslag

Regnbed fremstår som en beplantet forsenking i terrenget der vann lagres på overflaten og infiltrerer til grunnen eller videreføres til overvannsnettet. Gjennom fordrøyning og reduksjon av avrenningen hindres skadelig oversvømmelse. I tillegg vil fysiske, kjemiske og biologiske prosesser i regnbedet bidra til å tilbakeholde forurensninger fra overvannet.

I doktorgradsarbeidet har han derfor overvåket fire pilotanlegg, og kommet med konkrete forslag til hvordan regnbed bør dimensjoneres for å passe best inn i norske forhold.

– Med tanke på klimaendringene vi ser, og vet kommer, er dette et utrolig viktig tema. Det er spennende at Paus vektlegger betydningen av vann som en ressurs i et bymiljø, ikke bare som et problem, sier Hansteen.

Les også: – Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Liv Kari Hansteen RIF
Liv Kari Hansteen RIF

Gode kandidater

Ifølge RIF-lederen var det veldig mange gode kandidater i årets konkurranse.

– Vi har hatt en krevende oppgave med mange gode kandidater å velge mellom, sier hun.

Felles for alle har vært at de i ung alder har tatt og fått stort ansvar innen for sitt fagfelt.

– Det er utrolig morsomt å se at vi har så mange gode kandidater her i landet, sier Hansteen.

Les også:

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Dette gjør toppstudentene til talenter

Dette er tegnet på at sjefen driver med tomprat  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.