Det var en dykker som så en dør bevege seg fram og tilbake som først kom på ideen med å hente ut kraft fra strømmene på havbunnen.
Siden er ideen blitt til verdens første demonstrasjonskraftverk som utnytter strømmene langs havbunnen (ocean surge), bygget av finske AW-Energia.
Nå skal landsmennene i selskapet Metso automatisere et kraftverk i større skala, som skal sjøsettes i 2011.
En særegen energiform
Demokraftverket er på bare 300 kilowatt (kW) og ligger i Peniche i Portugal. Det har også vært testet ved det skotske senteret for marin energi, med rundt 24 millioner kroner støtte fra EU.
Teknologien kalles WaveRoller, og består av et panel som er festet til havbunnen på 10-20 meters dyp. Panelet beveger seg fram og tilbake med strømmene på havbunnen, og skiller seg dermed fra kraftverk som utnytter havets overflatebevegelser, som bølger. Les mer om konseptet her
Naturinngrepene ved teknologien er små. Testanlegget ligger faktisk inne i det portugisiske verneområdet Natura 2000.
Automatisert anlegg
Automatiseringssystemet skal kontrollere kraftverket døgnet rundt, noe som er utfordrende under vann. Systemet analyserer også bølgeforholdene på overflaten.
– Et slikt kraftverk må operere med størst mulig driftssikkerhet, siden det er vanskelig å få det opp for å gjøre vedlikehold, sier direktør John Liljelund i AW-Energia i en pressemelding.
Selskapet AW-Energia er blant annet eid av Fortum. Metso er et globalt selskap med 27.000 ansatte i femti land som opererer i en rekke næringsgrener.