DATATELE

Hemmelig fibernett åpner neste år

Trond Heggelund
16. apr. 2007 - 08:16
Vis mer

Fiberkabelen til Telenor når minst 30 000 husstander over hele Norge.

Til sammenligning har Telenors utfordrere på fiberutbygging, kraftselskapene, 135 500 såkalte "Homes passed”.

Dette betyr fiber/trekkerør-nær-husveggen som ennå ikke er lyssatt eller kommersialisert for privattjenester.

Tallene har Teknisk Ukeblad innhentet fra leverandøren NetNordic, som har gjort en undersøkelse på Fiber-til-hjemmet-utbygginger i Norge. Tallene er fra mars i år.

Benytter kombikabel

Telenors bekrefter nå at de faktisk har mange Hommes passed-kunder, samt at de vil sette i drift sitt fibernett neste år. Dette vil til sammenligning skje seks år etter at Norges største fiberleverandør, Lyse Tele, gjorde det samme.

– Vi har noen ti-tusener såkalte Hommes passed. Disse er over hele landet. Og vi legger kombikabel til alle nye hjem, skriver informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum i en e-post til Teknisk Ukeblad

– Vi lanserer ikke fiberen alene, men sammen med TV over DSL. Det har vi sagt at vi skal gjøre neste år. Med andre ord; det ligger an til at vi begynner å bruke fiberen neste år. Sannsynligheten taler for at dette først vil skje i de største byene”, bekrefter informasjonssjefen.

Lønnsomt?

”Skal man først grave, vil det trolig være lønnsomt å legge fiber parallelt med kobberet”. Dette sto det i en notis i Telenors daværende internavis Åpen Linje i begynnelsen av 2004.

Telenor Networks startet da med å legge hybridkabel med både fiber og kobber inn til husveggen i nybyggingsområder med mer enn 50 boenheter. I notisen står det at det finnes om lag 90 slike boligprosjekter i Norge per år.

Telenors informasjonsavdeling anslo den gang at markedet var til sammen cirka 10 000 boliger.

Dette antallet er for lengst passert av Telenor, hevder flere kilder i den nystartede og uavhengige Bynettforeningen.

Hybridkabelen (kobber og fiberpar) som Telenor har trukket, dekker den ytterste delen av nettet, fra kunden til nærmeste endefordeler mot sentralen.

Dermed vil disse boligområdene være forberedt for såkalt FTTH-produkt (Fiber to the Home).

Melker maksimalt

Da Telenor omtalte fiberprosjektet i sin internavis i 2004 trodde de at fiberbaserte produkter først kunne bli aktuelt om ti år - altså i 2014. Nå vil de åpne fiberen i 2008.

– Telenor ville ikke ha reagert uten at kraftselskapene hadde presset på med sine mange fiberutbygginger og nye lokale/regionale monopoler. Jeg synes det er underlig at Telenor kommer så sent på banen. Men de har jo tradisjon med å melke markedet maksimalt med allerede eksisterende teknologier. Disse forholdene og nye regulatoriske forhold kan være noe av forklaringen at de ikke vil kommersialisere fiberen til privatmarkedet før til neste år, sier Bjørn Rønning, som er direktør for profesjonelle tjenester i NetNordic.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Bredbåndseksperten har tidligere vært frittstående konsulent for Telenor og mange andre norske teleoperatører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.