KARRIERE

Heller olje enn sjark

SPENNENDE: - Kjempefin opplæring, mener studentene nordfra, Markus Sivertsen, Kvæfjord (i stolen), Roy Kevin Wang, Trondheim (t.h.), Fredrik Fjellvang, Harstad og Fredrik Solberg, Lofoten. Direktør Oddvar Skjæveland ved Ullrigg synes det er spennende å få et lærlingekurs lagt til porteføljen.
SPENNENDE: - Kjempefin opplæring, mener studentene nordfra, Markus Sivertsen, Kvæfjord (i stolen), Roy Kevin Wang, Trondheim (t.h.), Fredrik Fjellvang, Harstad og Fredrik Solberg, Lofoten. Direktør Oddvar Skjæveland ved Ullrigg synes det er spennende å få et lærlingekurs lagt til porteføljen. Bilde: Per Lars Tonstad
Per Lars Tonstad
21. jan. 2011 - 16:39

STAVANGER: – Vi håper og tror at oljevirksomheten kryper nordover, motstanden er mindre enn mediene påstår. Derfor tar vi utdanning for framtiden, sier Markus Sivertsen fra Kvæfjord, Fredrik Fjelvang fra Harstad, Fredrik Solberg fra Lofoten og Roy Kevin Wang, en søring fra Trondheim som har hengt seg på Nord-Norge-kullet.

Det er fylkeskommunene Troms og Nordland som dekker kursutgiftene, og lærlingene må klare seg på studielån under det 10 måneder lange oppholdet i Stavanger. Ullrigg er knyttet til forskningsstiftelsen Iris, og er et senter for forskning og utvikling innen boreteknologi.

Lærlingene kommer til et skreddersydd kurs, der de også få nær kontakt med oljeindustrien. Mange selskaper kommer til Ullrigg for å teste og utvikle ny teknologi, lærlingene er også utplassert hos bedrifter i flere uker.

Les også: – Må åpne Lofoten for å unngå krasjlanding

– Topp motiverte

– Ullrigg er et komplett boreanlegg der selskaper kontinuerlig tester og kvalifiserer utstyr. For oss er det spennende å legge lærlingkurs til porteføljen. Lærlingene nordfra er topp motiverte, og står nærmest og tripper på dørterskelen for å komme i gang, sier direktør Oddvar Skjæveland ved Ullrigg til Teknisk Ukeblad.

Han trekker fram den unike kontakten lærlingene får med oljeindustrien. Normalt er en lærling knyttet til kun en bedrift. Lærlingene ved Ullrigg møter 15–20 selskaper, og får tidlig en fot innenfor et miljø der suget etter kvalifisert arbeidskraft er stort.

Ungdommene er langt hjemmefra, og for de fleste er det første gang de tar steget ut i en verden der de skal klare seg selv og der omgivelsene stiller krav til en. De må skaffe seg bolig, ordne måltider, passe klokka, være våken og aktiv.

Les også: Statoil tror på 2000 nye jobber i Lofoten

Håper på Lofoten

Etter endt fagbrev høsten 2011, bærer det ut i arbeidslivet.

– Vi får ta jobbene der de finnes. Vi håper det blir oljeutvinning nordpå, og at arbeidsplassene skapes der og ikke sørpå. Selvsagt er vi opptatt av at det ikke må skje oljeutslipp, fiskeriene og oljevirksomhet må leve sammen. Sikkerheten og beredskapen er god, vi tror våre jobber blir i nord etter hvert, mener kvartetten.

Dette er det andre lærlingkurset Ullrigg holder for ungdommer nordfra. Direktør Oddvar Skjæveland berømmer det gode samarbeidet med Oljeindustriens Landsforening, som i forbindelse med utplassering av lærlingene har vært behjelpelige med å finne bedrifter som passer til fagplanene innen brønnteknologi. Under oppholdene i selskapene får lærlingene innsyn i aktiviteter som ikke kan tilbys ved Ullrigg.

– Dermed blir hele denne pakken et unikt tilbud med stor bredde, påpeker Ullrigg-direktøren.

Les også:

TU mener: Stoltenbergs oljeparadoks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.