ENERGI

Havvindmølle veltet i Danmark

Både selve vindmøllen og fundamentet har veltet. Ørsted har ikke funnet årsaken.

Den veltede havvindmøllen ble liggende delvis under vann. Sjøfartsmyndighetene fikk raskt varslet skip i nærheten.
Den veltede havvindmøllen ble liggende delvis under vann. Sjøfartsmyndighetene fikk raskt varslet skip i nærheten. Foto: Anders Knudsen, Folketidende
18. jan. 2022 - 17:00

Onsdag ettermiddag veltet en 110 meter høy havvindmølle i Nysted Havvindmøllepark sør for Lolland. Det er den danske havvindgiganten Ørsted som eier den snart 20 år gamle havvindparken, ifølge lokalavisen Folketidende.

Hvorfor den veltet, er fortsatt et mysterium Ørsted prøver å finne ut av:

– Vi fikk en feilmelding da møllen koblet av strømnettet. Da vi dagen etter kommer ut på havet for å feilsøke, konstaterer vi at møllen ligger i vannet, sier Tom Christiansen fra Ørsted til TV2 ØST.

Ifølge lokalavisen var det sterk vind i området da veltet skjedde, men ikke noe som lignet orkan. Ørsted sier også til TV2 Øst at uhellet ikke nødvendigvis hadde noe med vinden å gjøre. 

Strekkstag, halvt nedsenkbar og sparbøye er tre konsepter fra oljeindustrien som overføres til flytende havvind. Equinors Hywind-konsept med sparbøye leder kappløpet akkurat nå, men det er for tidlig å si hvem som stikker av med seieren på lang sikt.
Les også

Hvordan flyter en havvindmølle? Og hvorfor velter den ikke i storm?

Sjeldent fundament

Vis mer

Det er ikke bare selve vindmøllen som har veltet. Også det enorme betongfundamentet har gått over ende. Til sammen er dette et byggverk på cirka 2050 tonn. Ørsted vet ikke om møllen fortsatt sitter fast på fundamentet. 

Denne typen fundamenter, kalt Gravity Base, er sjeldne. De forankrer vindturbinene til havbunnen bare ved hjelp av tyngdekraften, og egner seg derfor bare for slette havgrunner ned til ti meter. Nysted er den eneste av Ørsteds havvindparker i Danmark som har slike fundamenter.

I dag er monopiles den vanligste måten å forankre havvindturbiner på. Monopiles er opptil 12 meter tjukke stålpåler i havbunnen, en teknologi som opprinnelig ble utviklet for oljebransjen.

Millimeterpresisjon

Betongfundamentene utenfor Nysted ble i sin tid støpt i Polen og fraktet til Danmark på prammer. Før fundamentene ble senket på plass, ble det gravd opptil ti meter ned i havbunnen for å finne fast grunn. Deretter ble det lagt en steinfylling som ble avrettet med millimeterpresisjon, før fundamentene ble løftet på plass av en flytekran.

Fundamentet har en stor tung bunnplate med en sekskantet, åpen kasse fylt med stein. Hvert fundament veier 1600 til 1800 tonn.

Det var ikke servicepersonale ute i vindparken da uhellet skjedde. Heller ikke Ørsteds strømkunder på Lolland ble berørt. 

En 230 meter høy vindmølle kollapset i Skellefteå kommune i Sverige. <i>Skjermbilde:  SVT</i>
En 230 meter høy vindmølle kollapset i Skellefteå kommune i Sverige. Skjermbilde:  SVT

Vindmøllekollaps på land i Sverige

I november 2020 kollapset en 230 meter høy vindmølle ved tettstedet Jörn i Skellefteå kommune i Sverige. Trolig falt vingen av mens vindmøllen var i drift. Skjevbelastningen gjorde at vindmølletårnet ga etter og gikk rett i bakken.

Undersøkelsene pekte mot en bestemt stålinnsats som også fantes i vindturbiner i Norge. Kjølberget vindkraftverk i Våler ble midlertidig stanset etter kollapsen, og stålinnsatsene ble skiftet ut.

De aktuelle turbinene i Skellefteå kom fra den danske vindmølleprodusenten Vestas. 

Eksempel på plassering av 4.generasjons kjernekraftreaktor (SMR) basert på saltsmelte, bly eller gasskjøling i et containerskip. Det tar mindre plass og skal være billigere enn store dieselmotorer.
Les også

Interessen for kjernekraft på skip har eksplodert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.