KRAFT

– Havmølleutvikling gir bedre landturbiner

BEDRE VINDTURBINER: Utvikling av bedre havvindturbiner vil også gi turbiner som er bedre tilpasset de røffe forholdene på land i Norge, tror partner Erik N. Rønnov i Fondsfinans.
BEDRE VINDTURBINER: Utvikling av bedre havvindturbiner vil også gi turbiner som er bedre tilpasset de røffe forholdene på land i Norge, tror partner Erik N. Rønnov i Fondsfinans. Bilde: Øyvind
Øyvind LieØyvind Lie
17. juni 2011 - 10:36

Mesteparten av vindmøllene i verden settes ikke opp i så ekstreme områder som Norge.

I land som Tyskland blåser det langt mindre, og da har utfordringen vært å få mest mulig ut av den lille vinden som er.

Les også: NVE utelukker ikke havmøller

Vanskelige forhold

I Norge er det derimot om å gjøre å utnytte energien i vinden også når det blåser som mest, når det er kaldt og mye is og når det er mørkt i månedsvis slik at vedlikehold blir vanskelig å gjennomføre.

–Fram til nå har det ikke vært laget turbiner spesifikt for arktiske forhold. Isteden har man tatt det man har og gjort ting man tror skal fungere. Men jeg tror at utviklingen av offshore-turbiner vil være positivt for Norge. Mange turbinprodusenter vil nok da kunne utnytte teknologiutviklingen og nedskalere havturbinene til onshore-versjoner, sa Rønnov til Teknisk Ukeblad på Fondsfinans’ fornybarkonferanse på Aker Brygge i Oslo i går.

Fondsfinans er både meglerhus og investeringsbank.

Informasjonsdirektør Peter Wenzel Kruse i Vestas avviser ikke at utvikling av bedre havmøller vil kunne gi turbiner som er bedre tilpasset norske forhold. Men han understreker at det viktigste er å sette opp turbinene riktig i landskapet, slik at vinden utnyttes optimalt.

Les også: Nei til testmølle på Lutelandet

Forsinkede sertifikater

I sitt innlegg kom Rønnov i Fondsfinans også inn på det planlagte svensk-norske elsertifikatmarkedet, og han tvilte på at målet om til sammen 26,4 TWh kraft i Norge og Sverige i 2020 vil nås.

Hovedårsaken er at kraftnettet ikke blir bygget ut raskt nok, spesielt i Norge.

– Da blir det enkleste for politikerne å si at de forlenger sertifikatmarkedet med noen år. Det vil ikke ha noen kostnad for dem, sier Rønnov til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statoil selger vindparkene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.