KARRIERE

"Harde" egenskaper premieres i harde tider

TALL: Hvilke egenskaper du oppgir på CV-en kan ha stor betydning.
TALL: Hvilke egenskaper du oppgir på CV-en kan ha stor betydning. Bilde: Julio PELAEZ
Dag Yngve Dahle
11. nov. 2009 - 21:48

Stillingsannonsene reflekterer dagens dårlige tider. Det er essensen etter en gjennomgang av vel 12.800 stillingsannonser på Finn.no.

Hardere

Vi søkte etter 35 relevante egenskaper i annonsene, og sammenlignet tallene med resultatene av Er ingeniører humørløse? for to år siden.

Enkelte egenskaper etterspørres i langt flere annonser nå enn i 2007, da finanskrisa ennå ikke var en realitet og økonomien var god.

Suksessfulle kandidater skal i første rekke være mer initiativrike. Når budsjettene er strammere, er det ikke rom for ansatte som bare gjør det de blir fortalt.

Å være engasjert er også blitt viktigere, hvis vi skal tro tallene. Ansatte må brenne mer for jobben. Dagens tempokrevende arbeidsmarked har ikke plass til slappfisker.

LISTA: Dette søker de etter

Mindre service

Å være god til å bygge (kunde) relasjoner, å ha kremmerånd og å være uredd og pågående er også blitt viktigere.

Harde tider premierer harde egenskaper – som gir penger i kassa.

Samtidig er myke egenskaper blitt noe devaluert. Nå er det ikke fullt så viktig å være serviceinnstilt, utadvendt, kreativ, teamorientert og nytenkende.

Guri Larsen, direktør i Adecco Select.
Guri Larsen. Adecco

Å være effektiv og ambisiøs er overraskende nok også blitt mindre viktig, men det kan tenkes at slike egenskaper tas for gitt av arbeidsgiverne.

Dette sier stillingsannonsene

Satte spor

Guri Larsen, direktør i bemanningsselskapet Adecco Select, bekrefter tendensen.

– Ja, vi merker helt klart en endring i forhold til hvilke personlige egenskaper som etterspørres. Finanskrisen har satt sine spor på mange måter. De som skal ansette mennesker i dag har flere å velge mellom enn for ett til to år siden, og det gjør at arbeidsgivere kan være mer selektive og tydeligere om hvilke krav de stiller, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Hun merker også at økt kostnadsfokus setter sine spor.

– Markedsforholdene er endret i de fleste bransjer, og man må i mange stillinger være mer resultatorienterte og ”tøffere” for å lykkes, sier Larsen.

På topp

Det viktigste er å være selvstendig. Denne egenskapen er mest etterspurt av arbeidsgiverne i år som i 2007.

Nest viktigst er å være strukturert, mens det å være fleksibel følger deretter. Paradoksalt nok er dette to egenskaper som ofte er motstridende - det er vanskelig å være både strukturert og fleksibel.

Å være besluttsom, detaljorientert og disiplinert er minst viktig, ifølge tallene.

Er ingeniører humørløse?

LISTA: Dette søker de etter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.