Stavanger: Som Teknisk Ukeblad skrev i fjor høst, ble Petroleumstilsynet svært bekymret da en ny undersøkelse viste at hele 74 midlertidig forlatte brønner på norsk sokkel har svikt i barrierene.
Les saken: Stor fare for lekkasje fra forlatte oljebrønner
38 prosent av de 193 midlertidig forlatte brønnene var sikret godt nok mot lekkasje.
Tok grep
Men etter kraftig refs fra tilsynet har oljeselskapene nå tatt grep.
– Nå har operatørene fullverdige planer klare for alle de aktuelle brønnene. Vi er fornøyde med de grepene de har gjort. Men vi vil fortsette å følge med på dette, sier Monica Ovesen, fagleder for boring og brønn i Ptil.
Alvorlig
Hun forteller at tilsynet nå ser på om det er nødvendig med endringer i regelverket.
– Det er mulig vi trenger å spesifisere hva som kan klassifiseres som midlertidig forlatte brønner. I dag har vi ikke en definisjon på dette, men enkelte av brønnene som ikke er permanent stengt på sokkelen er 40 år gamle. Det er i alle fall eldre enn det man kan si er midlertidig.
Var ikke fornøyde
Det var åtte ansvarlige operatørene som ble bedt av Ptil om å melde tilbake til tilsynet hvordan de hadde tenkt å håndtere problemet. Den gang var Oljeindustriens Landsforening misfornøyde med hvordan Ptil gikk ut.
– Det finnes flere forum og arbeidsgrupper innen boring og brønn, blant annet Drilling Managers Forum (DMF), Well Integrity Forum (WIF), Plug and Abandonment Forum (PAF) og en innsatsgruppe for brønnhendelser. Problemstillingen burde vært tatt opp i disse, sa informasjonssjef Kjetil Hjertvik i OLF til Teknisk Ukeblad.
Les også: Her er de mest spennende brønnene