OLJE OG GASS

Har ikke oversikt over kompetansen

MÅ GJØRE GREP: HMS-direktør Arild Haugland (f.v.), kommunikasjonssjef Jone Stangeland og Gunnar Nakken, produksjonsdirektør for Gullfaks, sier Statoil må gjøre grep for å sikre at kompetansenivået er tilstrekkelig på Gullfaks.
MÅ GJØRE GREP: HMS-direktør Arild Haugland (f.v.), kommunikasjonssjef Jone Stangeland og Gunnar Nakken, produksjonsdirektør for Gullfaks, sier Statoil må gjøre grep for å sikre at kompetansenivået er tilstrekkelig på Gullfaks. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
16. feb. 2011 - 17:48

STAVANGER: I 2009 startet Statoil en omfattende omorganiseringsprosess på alle offshoreinstallasjonene til tross for sterke protester fra fagforeningen.

Den gang lovte ledelsen å gjøre et grundig arbeid for å sikre at kritisk kompetanse ble ivaretatt. Men etter en alvorlig gasslekkasje i desember har selskapet bestemt seg for å re-kartlegge kompetansenivået på Gullfaks.

– Ikke dårlig arbeid

Gunnar Nakken, produksjonsdirektør for Gullfaks, vil likevel ikke si at det ble gjort for dårlig arbeid i forbindelse med omorganiseringen.

– Vi har ingen grunn til å si at det arbeidet som ble gjort i forbindelse med omorganiseringen var for dårlig. Men det er naturlig at vi undersøker kompetansenivået nærmere etter en slik hendelse som vi hadde på Gullfaks B.

– Vil dette føre til nye kompetansekartlegginger på andre felt?

– I første omgang ser vi ingen grunn til å utvide undersøkelsene. Men dersom vi i denne prosessen finner ut at det er behov for å gjøre dette på andre felt, vil vi kunne gjøre det, sier han.

Gullfaks B. (FOTO: Øyvind Hagen/Statoil)
Gullfaks B. (FOTO: Øyvind Hagen/Statoil)

Kurser plattformarbeidere

Nakken forteller at Statoil gjør omfattende arbeid for å sikre at de plattformansatte har den nødvendige kompetansen.

– Alle som jobber på plattformene har de nødvendige formelle faglige kvalifikasjonene, og vi har jobber for å sikre at feltspesifikk kompetanse blir overført. I tillegg kurser vi de plattformansatte jevnlig. Men i dette tilfellet hadde ikke den ene operatøren deltatt på et kurs som gikk på akkurat denne typen ventiltester.

Nakken avviser at hendelsen oppstod som følge av at mange med høy kompetanse er flyttet fra Gullfaks og mange har gått av med gullpakke-pensjoner.

– I dette tilfellet hadde operatøren seks års erfaring fra Gullfaks. Så vi ser ikke at det er noen sammenheng.

Granskingsrapport

Statoil leverte i dag granskingsrapporten av hendelsen til Petroleumstilsynet. Gasslekkasjen oppstod fordi den hydrauliske hovedventil utilsiktet ble åpnet slik at gass lekket gjennom manuell hovedventil og ut i brønnområdet.

To av de automatiske avstengingsventilene var satt i en slik posisjon at de ikke lot seg stenge fra plattformens kontrollrom.

– Vi ser alvorlig på denne hendelsen. Vår interne gransking er i dag overlevert Petroleumstilsynet og vil bli brukt aktivt i vårt forbedringsarbeid. Vi har avdekket forbedringsområder innenfor både ledelse, kompetanse og tekniske forhold. Det er nedsatt et eget prosjekt ledet av operativ linje for å gjennomføre de nødvendige tiltak, sier Gunnar Nakken, produksjonsdirektør for Gullfaks.

Ikke eksplosjonsfare

Selv om store mengder gass slapp ut på plattformen, konkluderer Statoil at det ikke var fare for eksplosjon, fordi det ikke var liten fare for at gassen ble antent.

Bellona håper Statoil klarer å lære av hendelsen.

– Vi ser nok et bilde på organisatoriske barrierer som feiler. Og vi får igjen bevis for at Statoil ikke har fungerende kontrollrutiner. Dette er ledelsens ansvar og kan ikke skyves over på en enkeltperson. Vi håper Statoil lærer, og at granskingsrapportene fra Gullfaks kommer med litt mindre hyppighet i tiden fremover, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.