T2

Har det som skal til for å skille seg ut

TEST: KEF M500 hodetelefoner.

Bilde: Watt
Håvard Holmedal
24. aug. 2013 - 11:09
Vis mer

Når et markedet er i ferd med å ta av litt, er det på grunn av suksessen til noen få. Så kommer resten av haugen etter, og akkurat her snakker vi om merker som Yamaha, Focal, KEF og Polk som er produsenter av en viss størrelse og vekt.

Hadde alle kunnet gjøre som Monster Beats hadde det jo vært enkelt. Da ville det holdt å finne et kul logo, og henge dem om halsen på et antall kjendiser, sports-idoler og musikere.

Tipper det er mange som er kraftig misunnelige på Beats som hadde ideen, og som klinte til for fullt når de trodde markedet var klart. Resultatet ble en braksuksess.

Hva har KEF gjort?

Når du kommer sent inn i et marked, har du to muligheter. Kopiere eller satse på egne ideer og kvalitet. KEF har heldigvis gjort det siste.

Det hadde sikkert vært noen som hadde stusset litt hvis KEF hadde kommet med knallrøde modeller med ny logo, og satset mer på fashion enn lyd.

Svaret på utfordringen kommer i form av et 40 mm-element med en spesiallaget neodymium-magnet. Nå lages verken elementet eller selve hodetelefonen av KEF, men av en av de andre hodetelefon-gigantene. Det spiller ingen spesielt stor rolle.

Det er KEF-ingeniørene som har valgt komponenter og «tunet» denne modellen til nøyaktig den gjengivelsen den har i dag.

TEST: TEST: Nye utfordrere i ørepluggmarkedet

Kunstskinn og aluminium

Det er brukt gode materialer, og da snakker vi kunstskinn (fordi ekte skinn blir klamt) og utstrakt bruk av aluminium. En kontakt fra baksiden på den ene klokken fester ledningen som går ned til spilleren/forsterkeren. 

Impedansen er 32 ohm og det går greit for smarttelefonen din å drive dem, selv om dette er hodetelefoner som roper etter en skikkelig forforsterker.

Frekvens-responsen er 20 Hz-20 kHz, de har en følsomhet på 103 dB og kan spille ganske så høyt. Pass på ørene!

Dempingen av støy utenfra er 20 dB, og det er ikke helt nok til å holde flystøy på behørig avstand fra ørene.

Klokkene er ikke voldsomt store, og vil nok finne veien opp på hodet til mange audiofile på farten, og ikke bare de som sitter i finstua og lytter til musikk.

TEST: Ekte hifi på hodet

Lyden er bra!

Hodetelefonene får en runde med «best of Håvard», en mappe på Mac-en hvor jeg har musikk i alle tenkelige formater og sjangre.

M500 holder god kontroll på det meste, og ordet balanse er vel det første jeg kommer på. Uansett hva jeg spiller er det veldig vanskelig å få dem ut av fatning.

Balansen er veldig KEF. Det vil si at bassen alltid er i balanse, og selv om den er skikkelig dyp, får den ikke lov til å skille seg ut.

Mellomtonen er veldig åpen og transparent med flotte stemmer, nydelige gitarer, og bestemte blåserinstrumenter.

Det spilles også med en veldig god dynamikk, og det er distinkte pauser mellom hver transient.

Diskanten skiller seg heller ikke spesielt ut, men kommer som en naturlig fortsettelse på den gode mellomtonen. Det låter faktisk som KEF, også!

Konklusjon

Når KEF først kommer med et par hodetelefoner er det veldig bra greier.

Det er ikke først og fremst spennende, underholdende og fantastisk morsomt, men godt balansert, riktig og detaljert.

Dette er for entusiaster med sans for kvalitet.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Slik fungerer komprimering av musikk  

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

TEST: Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.