NETTARKIV

Håper på Skagerak-kabel

Trond Gram
27. aug. 2008 - 10:27

HALDEN: – En ny kabel til Danmark kan være på plass rundt 2014, har konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett uttalt.

Det er i så fall en investering som vil øke overføringskapasiteten med omtrent 60 prosent mellom Norge og Danmark. Totalkostnaden for prosjektet er beregnet til om lag tre milliarder norske kroner. Dette er opplysninger Krister Granlie, divisjonsdirektør i energidivisjonen til Nexans, liker å høre.

– Vil ha Skagerak 4

– Vi registrerer at det begynner å røre seg i forhold til Skagerak 4. Vi har produsert og installert de tre andre Skagerak-kablene og vil satse sterkt på å få den fjerde også, sier Granlie.

Han viser til at Skagerrak-forbindelsen historisk sett har vært selve fundamentet for selskapets aktivitet i Halden. Nexans bygget kabelfabrikken i Halden i 1973 for å stå for byggingen av den første kabelen mellom Norge og Danmark, Skagerak 1 som ble lagt ut mellom Jylland og Kristiansand i 1976. Kabelen var med sine 130 kilometer på det tidspunktet verdens lengste. Egentlig skulle fabrikken legges ned etter at produksjonen av kabelen var ferdig. Men 35 år senere er fabrikken fortsatt i full aktivitet.

– Skagerrak forbindelsen vil representere et betydelig oppdrag for Nexans, sier Granlie.Legger kabler til Hywind

Siden starten på 70-tallet har Nexans produsert og installert alt fra undersjøiske kraftkabler i Asia og USA til kontrollkabler til norske olje- og gassplattformer. Nå sikter de seg inn på nye prestisjeprosjekter. Skagerak 4 er et slikt prosjekt. Et annet er StatoilHydros havvindmølleprosjekt Hywind.

– På kabelsiden blir det en utfordring i og med at det er dynamiske kabler som skal tilknyttes denne vindmøllen. Kabelen skal ikke bare ligge statisk på bunnen, men hele tiden være i bevegelse. Det stiller andre krav til kabelen, sier Granlie.

Statnett og danske Energinet søker nå om konsesjon for Skagerak 4, og selv om det ikke er fattet noe formelt vedtak ennå, mener selskapene behovet er til stede, både for å sikre leveringen av strøm i perioder med lite nedbør og for å være et klimavennlig tiltak.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.