Samtidig som skiskytternes verdenscup begynner i Østersund i dag, ligger store deler av befolkningen bøyd over toalettet med magesyke.
Svenske vannverk bør lære av dette, slik som norske vannverk lærte av Giardia-spredningen i Bergen i 2004. Det mener organisasjonen Svenskt Vatten, som organiserer svenske drikkevannsforetak.
– Det gjorde jo at mange andre vannverk så på sine prosesser, sier drikkevannsekspert Gullvy Hedenberg i Svenskt Vatten til Sveriges Radio.
Les også: Parasitter truer skiskytterne
Frykter mer regn
Det er trolig parasitten cryptosporidium som har invadert drikkevannet, og politiet etterforsker om det skyldes uaktsomhet fra kommunen.
Slike situasjoner kommer til å bli mer vanlig framover, tror Svenskt Vatten.
– Det er vel det vi er urolige for, at dette kommer til å bli vanligere med klimaendringer og mer regn. Da skylles disse parasittene ut fra jorden. Det kan komme fra gjødsel som avføring fra husdyr, storfe, ville dyr og slikt, sier Hedenberg.
Les også:
Kilden ikke funnet
Minst 5700 mennesker i Østersund har bekreftet at de er blitt syke i det største vannbårne utbruddet noensinne i Sverige. Smittekilden er ikke funnet, men parasitten er funnet i selve drikkevannet. På lokalsykehuset er 175 personer borte fra jobb, melder Sveriges Radio onsdag.
Vannverket ligger ved en sjø som tar imot. Slike er mer utsatt for parasitter, men det finnes ingen alarmsystemer for dette selv om halvparten av alt svensk drikkevann kommer fra slike anlegg. Vannet skal i stedet passere barrierer som klor- eller ozonbehandling.
Flere skiskyttere er blitt syke, blant annet på det østerrikske landslaget. Norske skiskyttere sikrer seg nå mot magesyken ved å kun innta kjøpevann, meldes det fra Østersund.
– Vi har kjøpt inn en del vann allerede, og ingen hos oss får lov til å drikke fra springen, sier sportssjef for skiskytterlandslaget Per Arne Botnan til NRK.
Les også:
Ikke nok med klor