OLJE OG GASS

Håper å sette i proppen for godt

SLUTT? Dette satellittbildet fra Mexicogolfen viser oljeutslippet i juni. I kveld håper BP å kunne plombere brønnen for godt.
SLUTT? Dette satellittbildet fra Mexicogolfen viser oljeutslippet i juni. I kveld håper BP å kunne plombere brønnen for godt. Bilde: Reuters
2. aug. 2010 - 07:17

Den ødelagte oljebrønnen på bunnen av havet utenfor den amerikanske delstaten Louisiana har i mer enn tre måneder lekket enorme mengder råolje ut i Mexicogolfen.

Static kill

Nå forbereder ingeniørene fra BP seg på å starte den lenge etterlengtede prosessen med å plombere brønnen for godt, etter at selskapet for omkring to uker siden klarte å forsegle lekkasjen fra katastrofebrønnen med en midlertidig hette.

– Inn i brønnen skal det pumpes gjørme og sement, en prosess som går under navnet «static kill», sa den pensjonerte kystvaktadmiralen Thad Allen søndag.

– Innen få timer vil vi se prosessen fungerer, sa Allen, som leder de amerikanske myndighetenes kontroll med opprydningsarbeidet etter utslippet.

Også nedenifra

Mellom fire og sju dager senere skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra, gjennom de dype avlastingsbrønnene som er boret ned til hovedbrønnen.

Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være avstengt for godt.

Samtidig som BP forbereder seg på de siste, men avgjørende delene av arbeidet med å stenge lekkasjen, er det tid for å åpne et nytt kapittel i historien om oljeutslippet.

Det rettslige etterspillet har bare så vidt begynt, men rettssaken mot oljegiganten kan komme til å vare i over ett år, og saken der BP saksøkes av over 200 parter kalles allerede århundrets rettsprosess i USA. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.