IT

Håndterer enorme datamengder med virtual reality

Nytt verktøy lar brukeren «gå inn» i store datasett.

CEEDS-prosjektet bruker virtual reality for å la brukerene "tre inn" i store datasett.
CEEDS-prosjektet bruker virtual reality for å la brukerene "tre inn" i store datasett. Bilde: UPF
13. aug. 2014 - 19:25

Hvert minutt produseres det 1,7 milliarder bytes med data i verden, tilsvarende informasjonen på 360.000 DVD-plater.

Begrepet big data har blitt en del av vokabularet vårt, og forskere og utviklere over hele verden prøver å finne gode måter å utnytte de enorme datamengdene som skapes.

Nå har også EU kastet seg inn i kampen, og EU-kommisjonen gikk nylig ut og utfordret de europeiske landenes myndigheter til å våkne opp til "big data-revolusjonen". EU satser samtidig tungt på et nytt verktøy som skal gjøre det lettere for hjernen vår å holde styr på dataoverfloden.

Les også: Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift

Oppdager stress

Teknologien kalles XIM (eXperience Induction Machine), og er et samarbeidsprosjekt mellom universiteter og forskningsinstitusjoner i ni EU-land.

Det dreier seg om et interaktivt system som skal komme alt fra studenter og vitenskapsfolk til journalister til gode. Prosjektet heter CEEDS (The Collective Experience of Emphatic Data Systems), benytter virtual reality for å la brukerne "tre inn" i store datasett.

Oppsettet inkluderer en skjorte og hansker utstyrt med sensorer, samt et kamera som registrerer øyebevegelser. Dataene blir projisert på vegger i et spesialbygget rom.

Systemet presenterer data på en måte som gjør at brukeren ikke blir bli overlesset med informasjon, og øyekameraet kan til og med oppdage når brukeren blir stresset av informasjonsmengden.

Les også: Skjønner du hva Apple og IBM skal lage?

XIM presenterer data i omgivelsene på en måte som gjør at brukeren ikke skal bli overlesset med informasjon.
XIM presenterer data i omgivelsene på en måte som gjør at brukeren ikke skal bli overlesset med informasjon.

Brukes av hjerneforskere

Den første utgaven av teknologien kalles BrainX3, og er laget for nevrologer for å visualisere de store datasettene som er knyttet til kartlegging av hjernens nevroner.

– Systemet kan forstå når en deltager blir sliten eller overlesset med informasjon. Og tilpasser seg etter det. Enten forenkler det visualiseringene, eller vil guide person over til annen data som ikke er så informasjonstungt, sier Jonathan Freeman, som er professor ved Goldsmitsh-universitetet i London i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

Ifølge Freeman kan systemet potensielt brukes i alt fra satellittavbildning til oljeleting, astronomi og økonomi.

– Overalt hvor det er en overflod av data som krever mye tid eller arbeid er det et potensiale.

Les også: Vegvesenet skal høste 10.000 datameldinger om trafikken hvert sekund hele året

Den første utgaven av teknologien kalles BrainX3, og er laget for nevrologer for å visualsere de store datasettene som er knyttet til kartlegging av hjernens nevroner.
Den første utgaven av teknologien kalles BrainX3, og er laget for nevrologer for å visualsere de store datasettene som er knyttet til kartlegging av hjernens nevroner.

DARPA

CEEDS er ikke det eneste prosjektet hvor virtuell virkelighet og big data forenes. Det amerikanske forsvarets forskningsorganisasjon, DARPA, forsker også på bruk av VR for å holde styr på store datamengder.

DARPA er særlig interessert i å lage verktøy som kan brukes i forbindelse med cybersikkerhet. I følge nettstedet Siliconangel, jobbes det blant annet med å bruke det relativt billige VR-settet Oculus Rift for å visualisere store datasett.

– Vi finner opp nye verktøy som lar oss få et grep om denne eksplosjonen som skjer med data, slik at i stedet for å drukne i dataene, kan vi skaffe oss dype innsikter fra all informasjonen, sa DARPA-direktør Arati Prabhakar i en briefing i den amerikanske kongressen i vår.

Les også:

Hjelper helsepersonell med å finne igjen utstyr og mennesker

Pepper skal være den første roboten som forstår følelser

Big data er ikke bare for de store selskapene

Big data kan krympe sykehusene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.