VEGDIREKTØR TERJE MOE GUSTAVSEN

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen ble bisatt fra Son kulturkirke

Hele veg-Norge var til stede i Son kulturkirke i Vestby.

En fullsatt Son kulturkirke fulgte bisettelsen av Terje Moe Gustavsen.
En fullsatt Son kulturkirke fulgte bisettelsen av Terje Moe Gustavsen. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. mai 2019 - 14:11

Son kulturkirke var fylt opp til siste stol med familie, venner og et stort innslag fra det offisielle Norge da tidligere vegdirektør Terje Moe Gustavsen ble bisatt i Vestby torsdag.

Taler fra både familien og det offisielle Norge ga et bilde av Terje Moe Gustavsen som en person som bød på seg selv, som ikke sparte seg, og som hadde en sjeldent stor bekjentskapskrets.

– Hans bortgang er et tap for hele landet. Han hadde så mye mer å gi som vegdirektør, men sånn ble det altså ikke, sa seremonimester, mangeårig venn og ordfører i Herøy kommune, Arnt Frode Jensen. Han var også personlig sekretær for Moe Gustavsen i perioden han var samferdselsminister i årene 2000-2001.

– Han ble hørt og lyttet til

Fra bisettelsen som foregikk fra Son kulturkirke i Vestby. <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Fra bisettelsen som foregikk fra Son kulturkirke i Vestby. Foto:  Jarle Skoglund

Tilstede i bisettelsen var samferdselsminister Jon Georg Dale, AP-leder Jonas Gahr Støre, tidligere fagforeningstopper som Yngve Hågensen og Jan Davidsen, samt en rekke andre topper fra organisasjonslivet.

– Han begynte arbeidslivet nederst ved bordet, og glemte det aldri. Han viste tidlig gode evner, og ble raskt tillitsvalgt i Posten. Terje hadde en sjeldent god teft for hva som rørte seg. Han ble hørt og lyttet til, var søkende på de fleste områder med en ekstrem evne til å sette seg inn i detaljer. Derfor ble han den store tillitsmannen i fagbevegelsen, sa tidligere leder for Fellesforbundet, Jan Davidsen, i sin minnetale.

– En sjelden arbeidskapasitet

Samferdselsminister Jon Georg Dale beskrev Terje Moe Gustavsen som den sterke, samlende kraften i Samferdsels-Norge, blant annet gjennom å lede arbeidet med tilsammen tre transportplaner.

-Terje Moe Gustavsen var en samfunnsbygger, sa samferdselsminster Jon Georg Dale <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
-Terje Moe Gustavsen var en samfunnsbygger, sa samferdselsminster Jon Georg Dale Foto:  Jarle Skoglund

– Trafikksikkerhet lå hans hjerte nært, og han har vært bærebjelken i nullvisjonen, som har gjort oss best i verden innenfor dette området. Hver dødsulykke tok han personlig, og han forlangte å bli varslet og orientert når noen mistet livet i trafikken på norske veger.

– Jeg er sikker på at når vi ser oss tilbake om noen år, så vil vi se et tydelig tidsskille: Før og etter at han og resten av Statens vegvesen startet arbeidet med nullvisjonen.

Samferdselsministeren berømmet arbeidskapasiteten til Moe Gustavsen:

– Han jobbet sent og tidlig, langt ut over det som kan forventes av en embetsmann. Og vi som har vært nær ham, har sett sykdommen herje. Men han ga seg liksom ikke. Arbeidslysten og pågangsmotet var der hele tiden. Han tok hverdagsutfordringene for folk på alvor, uansett hvor de bodde. Og så hadde han en detaljkunnskap om vegnettet som imponerte; han hadde visst memorert hver en strekning.

– Terje Moe Gustavsen utførte en enestående innsats for folk og land, avsluttet samferdselsministeren sin minnetale.

– Embetsmann av beste merke

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre trakk frem den store bekjentskapskretsen som Terje Moe Gustavsen hadde, og at han med sin innsats som vegdirektør høstet dyp respekt i alle politiske leire. 

– Han var embetsmann av beste merke, men hjertet lå i arbeiderbevegelsen og Arbeiderpartiet. At han i fjor fikk tildelt nål for 50 års innsats for partiet, forteller sitt tydelige språk, sa Gahr Støre.

Terje Moe Gustavsen ble 64 år, og etterlater seg kona Mildrid og barna Maren og Einar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.