IT

Han tar ansvar for det norske mobilnettet

Huawei prøver å bremse belastningen fra sine egne smarttelefoner for å beskytte telenettet.

Bilde: Odd Richard Valmot
21. mars 2012 - 19:20

Den kinesiske tele-giganten Huawei har for alvor satt et stort fotavtrykk i den europeiske telebransjen. Ikke minst i Norge.

Billigere

Sammen med den litt mindre konkurrenten ZTE snudde selskapet opp ned på bransjevilkårene da det for alvor kom inn på det internasjonale telemarkedet i 2000.

Et «koselig» marked som til da var dominert av europeiske og nordamerikanske selskaper.

I dag har mange av de store bukket under for prispresset, mens deres kunder teleselskapene, og deres kunder igjen, har kunnet glede seg over den forrykende konkurransen.

Uten kinesernes inntog hadde neppe telekommunikasjon vært like billig.

Stiller krav

Samtidig har de tvunget frem et høyere tempo i innovasjon. Her gjelder det å ligge foran med ny teknologi.

Fremdeles er svenske Ericsson langt størst, mens Huawei har tilkjempet seg en posisjon som nummer to på verdensmarkedet - selv om amerikanerne ikke vil ha noe kinesisk utstyr i sine telenett.Les også: Netcom utfordrer fastlinjene med LTE

 

Vårt ansvar

– Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med den rollen vi har fått både hos Telenor og Netcom i Norge, men vi er oppmerksomme på ansvaret vi har påtatt oss for det norske mobilnettet. Hvis det oppstår tekniske problemer i nettet nå, er det oss det går ut over, sier den norske direktøren for salg og forretningsutvikling Jie Zhang.

Det er ingen typisk figur på sitt felt som Teknisk Ukeblad møtte under Mobile World Congress i Barcelona nylig.

Han er fysiker og ser derfor klart hva som er de store utfordringene i telenettverkene: Smarttelefonene.

Undervurderte smarttelefonene

Det viste siste års utfall i Telenors nettverk og en rekke andre liknende hendelser rundt om i verden.

– Både vi og konkurrentene våre har nok undervurdert hvor sterkt smarttelefonene påvirker nettverkstrafikken. Folk fyller opp telefonene med app-er som snakker med nettverket hele tiden og skaper en enorm økning i signaleringstrafikk, medgir Zhang.

– Utfordringen for oss er å gjøre nettverket robust nok til å håndtere trafikken og samtidig ta unna for veksten, sier Huawei-direktøren.

Les også: Her er synderen bak mobilsammenbruddet

 

Redusert trafikk

Selskapet er selv leverandør av smarttelefoner, og Zhang sender en klar utfordring til sine konkurrenter.

– Vi tar kapasitetsproblemet på alvor. Vi kan i det minste sørge for at våre telefoner belaster nettet så lite som mulig, men vi kan ikke pålegge de andre å gjøre det. Hverken Apple eller Google gjennom sine app-butikker tar dette problemet særlig alvorlig, mener han. I tillegg til å takle mobildatatrafikken, er energiforbruket i nettet et av de større problemene fremover.

– Trafikkveksten gjør at vi bruker stadig mer energi til trådløs kommunikasjon. Dette er en utfordring hele telebransjen arbeider med. Vår jobb er å sørge for at vi får den nødvendige veksten i kapasiteten uten å bruke mer energi, sier fysikeren.


Teknisk Ukeblad slapp inn bak murene hos Huawei i Kina

 

Nytt Telenornett

I fjor høst byttet Telenor ut alt sitt gamle radioutstyr med en smule mer oppdaterte varianter fra Huawei.

En helt ny teknologigenerasjon skal gi mer kapasitet og gjøre nettverket mer driftssikkert. Den jobben er ikke gjort over natten.

– Det jeg kan si er at Telenors nett aldri har vært bedre enn i dag, men det tar tid å optimalisere en så stor utskiftning. Det er det vi jobber med nå, og slikt tar naturlig nok tid, sier salgsdirektør Jie Zhang til Teknisk Ukeblad.

Telenor-sjef Berit Svendsen: – Ikke vår jobb å drive grunnforskning

Mini-basestasjoner vil bedre dekningen

Nytt mobilnett uten LTE

Slik blir mobilnettet superraskt 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.