OLJE OG GASS

Han leder Siemens' globale satsing på undervannsteknologi

STORSATSING: - Når Siemens først satser på noe, er det for å bli blant de største innen segmentet, sier direktør Atle Strømme.
STORSATSING: - Når Siemens først satser på noe, er det for å bli blant de største innen segmentet, sier direktør Atle Strømme. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
7. okt. 2011 - 14:25
Vis mer

STAVANGER: Det tyske gigantkonsernet Siemens valgte Norge som hovedsete da det bestemte seg for å satse på undervannsteknologi.

– Det var naturlig for Siemens å se til Norge. Det er to årsaker til dette. Vi er langt fremme på subsea-teknologi, og så er vi gode på kraftelektronikk, spesielt miljøet i Trondheim, sier Atle Strømme, leder av Siemens Subsea Solutions.

Kontoret hans i Stavanger er så å si tomt.

– Jeg har nettopp begynt i jobben, så jeg har ikke fått alle møblerne ennå, forklarer Strømme.

Les også: Skal utvikle framtidens subseateknikk

Undervannskompetanse

Han kommer fra Subsea Technology Group, eid av investeringsselskapet HiTec Vision. Der hadde han blant annet ansvaret for oppfølgingen av selskapene Bennex og Poseidon som Siemens kjøpte tidligere i år.

Atle Strømme direktør i Siemens Subsea
Han kommer fra Subsea Technology Group, eid av investeringsselskapet HiTec Vision. Der hadde han blant annet ansvaret for oppfølgingen av selskapene Bennex og Poseidon som Siemens kjøpte tidligere i år. Atle Strømme. Ole K. Helgesen

– Dette er selskaper som hadde kompetanse som Siemens manglet. Poseidon hadde løsninger for å tilpasse komponenter til bruk under vann og Bennex var spesialisert på undervanns- distribusjonsløsninger. Siemens’ er en av verdens ledende leverandører av kraftsystemer, men konsernet hadde et kompetansegap når det gjaldt strømsystemer i sjøvann. Disse selskapenes kompetanse bidrar til at vi kan ta systemene under vann, forklarer Strømme.

Siemens: Skaffer 500 nye jobber

Storsatsing

Det tyske energikonsernet har ikke erfaring med undervannsteknologi fra tidligere, men når det først satses, blir det gjort skikkelig. Siemens har investert rundt 250 millioner i undervannsteknologi, og 1. september åpnet et nytt teknologi- og utviklingssenter i Trondheim. Der skal 500 ansatte skal forske og utvikle undervannsløsninger i to ombygde bygg på totalt 10.000 kvadratmeter.

– Dette er i tråd med Siemens utvilkingsfilosofi. Konsernet er som et hangarskip. Det tar litt lengre tid å snu, men når det først har staket ut kursen, tar det en ledende rolle. Globalt har vi 32 000 ansatte som driver med forskning og utvikling og fem prosent av budsjettet går til FoU.

Han forteller at Subsea Power Grid er et nyskapende konsept for å forsyne undervannsinstallasjoner med strøm. Det vil bli det første systemet som kan levere strøm til subsea-anlegg på havdyp på opptil 3000 meter og langt fra kysten. Løsningen vil være tilgjengelig for kommersiell bruk i slutten av 2012.

Les også: Siemens kjøper to norske subsea-selskaper

TRENGER STRØM: Gasskompresjon, oppvarming av rørledninger, transport av olje, alt dette trenger strøm. Frem til i dag har man vanligvis hatt dette utstyret på en installasjon på havoverflaten, forteller Atle Strømme. Siemens AG

Kraftforsyning

Siemens’ subsea-løsning omfatter strømkabler, transformatorer, brytere og frekvensomformere til kraftforsyning og styring av elektrisk drevne pumper eller kompressorer, separatorer og annet prosessutstyr. Strømmen kan leveres enten fra land eller en toppside-installasjon.

– Det er ikke mulig med full subsea-prosessering uten et pålitelig strømnett direkte på havbunnen. Gasskompresjon, oppvarming av rørledninger, transport av olje, alt dette trenger strøm. Frem til i dag har man vanligvis hatt dette utstyret på en installasjon på havoverflaten. Ved å sette det på havbunnen frigjør man plass og gi mulighet til for eksempel å øke vannbehandlingskapasiteten. Dette kan skape store verdier for oljeprodusentene på aldrende felt.

Les også: Vil elektrifisere gigantfunnet

Hele verden

Siemens har også åpnet to nye subsea-kompetansesentre i Houston, Texas og Rio de Janeiro.

– Vi har inngått samarbeid med Chevron, Exxon Mobil, Statoil, Petrobras og Shell. Og jeg antar at de første installasjonene vil komme på dypt vann i Mexicogolfen og utenfor Brasil. Men vi ser også for oss at det kan bli tatt i bruk på for eksempel Skrugard eller andre felt i nord hvor man har problemer med ising.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.