KLIMA

Hammerfest på utslippstoppen

Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest.
Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest. Bilde: Anders J. Steensen
17. feb. 2009 - 12:00

Hammerfest har passert Oslo og inntar nå tredjeplassen blant kommunene med høyest klimagassutslipp.

Fra bunn til topp

Det viser Statistisk sentralbyrås tall over klimautslipp fra norske kommuner for perioden 1991-2007. Porsgrunn topper utslippsstatistikken for 2007, fulgt av Lindås, der Mongstad-anlegget ligger, og Hammerfest.

Hammerfest med sine drøyt 9.000 innbyggere var en av kommunene med lavest utslipp i 2006. Den kraftige økningen på ett år skyldes oppstarten av LNG-anlegget på Melkøya. For hele perioden 1991-2007 har utslippene i Hammerfest økt med svimlende 6.807 prosent.

Fire av fem

SSB-tallene viser at klimagassutslippene har økt i fire av fem kommuner i årene 1991-2007. Dette skyldes i hovedsak den sterke trafikkveksten.

For om lag halvparten av kommunene var veitrafikken den største kilden til klimagassutslipp i 2007. I 97 prosent av kommunene var det vekst i utslippene fra veitrafikken.

I de få kommunene der utslippene har gått ned siden 1991, skyldes det veiomlegging og fraflytting. For eksempel har utslippene gått ned i Balestrand og Leikanger fordi en viktig gjennomfartsåre ble lagt utenom disse kommunene, ifølge SSB.

For landet som helhet gikk utslippene fra veitrafikk opp fra 7.7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 1991 til 10.3 tonn i 2007. Det betyr en vekst på 35 prosent siden 1991, og 2,4 prosent siden 2006.

Kollektivtransport

Natur og Ungdom mener SSB-tallene viser at politikerne må prioritere kollektivtrafikk, gående og syklende i de største byene, og redusere antall biler.

– Hvis Norge skal klare å kutte sine klimagassutslipp, må vi tørre å ta tak i transporten, som nest etter oljeindustrien er den største forurenseren. I og rundt de største byene er det gode muligheter for å gjøre kollektivtrafikken konkurransedyktig, og mer attraktiv enn bilen, hvis politikerne tør å satse, sier Åshild Lappegård Lahn, fagmedarbeider i Natur og Ungdom. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.