KRAFT

Hafslund ser på vind

Øyvind LieØyvind Lie
16. juni 2011 - 14:15

Som et privat eid selskap kan ikke Hafslund bygge ut vannkraft over 4.000 naturhestekrefter*. Kraftverk som er større enn dette, kan Hafslund kun eie en tredel av.

Les også: Sementindustrien slipper sertifikatplikt

I tenkeboksen

Tidligere har Hafslund sagt at de ikke ønsker å satse på vindkraft, men denne beslutningen kan bli gjort om.

– Med grønne sertifikater kan det bli mer interessant. Vi er i tenkeboksen nå, vi har ikke tatt noen beslutning. Men det er absolutt verdt å se på det igjen, sa Hafslunds leder for forretningsutvikling, Lars Ove Johansen, på Fondsfinans’ fornybarkonferanse på Aker Brygge i Oslo i dag.

Les også: Sementindustrien slipper sertifikatplikt

Hjelp av andre

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om selskapet eventuelt vil satse alene eller sammen med noen andre med mer erfaring med vindkraft, svarte Johansen følgende.

– Det er helt åpent. Vi har ingen kompetanse på vindkraft i dag. Hvis vi skal gjøre noe, tror jeg vi må gjøre det sammen med noen andre som sitter på den kompetansen, sa han.

Les også: Kritisk til manglende innside-regelverk

Små konsekvenser

Johnsen tror ikke at elsertifikatmarkedet vil få store konsekvenser for Hafslund.

– Vi kan få litt lavere kraftpriser i perioder på grunn av de 26,4 terawattimene som skal inn i Norge og Sverige. Det blir mye uregulerbar kraft. Vinneren er miljøet, sa han.

Les også: Sementindustrien slipper sertifikatplikt



* Det er ikke noe fast forhold mellom naturhestekrefter og MW. 4.000 naturhestekrefter kan være mellom 4 og 20 MW, ifølge seniorrådgiver Asle Selfors ved Norges vassdrags- og energidirektorats konsesjonsavdeling.

Naturhestekrefter ble opprinnelig tatt i bruk fordi man mente at det ga et godt uttrykk for miljøvirkningene av vannkraftutbygginger. Naturhestekrefter måler nemlig reguleringen av vannet, hvor mye man holder igjen og regulerer vannet, mens man kan få MW både med å gjøre mye og lite med vannet, opplyser Selfors. Forholdet mellom naturhestekrefter varierer dermed fra foss til foss.

Norges største privateide kraftverk er ifølge Småkraftforeninga på 12,8 MW og eies av Byrkjelo Kraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.