KARRIERE

Guttene ble dårligere i matte

Norske elevers mattekunnskaper ser ut til å ha gått litt tilbake fra i fjor til i år, skal vi tro de nasjonale prøvene i regning.
Norske elevers mattekunnskaper ser ut til å ha gått litt tilbake fra i fjor til i år, skal vi tro de nasjonale prøvene i regning. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
14. des. 2010 - 14:32

Resultatene fra årets nasjonale prøver i regning (skoleåret 2010-2011)ble offentliggjort av Utdanningsdirektoratet i dag.

Ned

Guttene har tradisjonelt prestert bedre enn jentene i regning, og det gjør de også i år.

Men forskjellene har gått noe ned – fra i fjor til i år har guttenes mestringsnivå på femtetrinnet gått ned fra 2,1 i gjennomsnitt til 2,0.

Jentene har stått på stedet hvil, med 1,9. På femte trinn rangeres elevene kun fra mestringsnivå 1 til 3.

Samme trend

På åttende trinn rangeres elevene fra 1 til 5, og der er trenden den samme.

Guttene har gått ned fra 3,2 til 3,1 fra i fjor til i år, mens jentene står på 3,0.

Best i Oslo

Elevene i Oslo, Akershus og Sogn og Fjordane presterer best i regning på femte trinn, mens Rogaland også hevder seg godt på åttende trinn.

De dårligste mattefylkene på femte trinn er Nordland og Finnmark, som ligger 0,2 mestringsnivå under landsgjennomsnittet.

Les også: – Nesten bare guttene som blir eksperter

Ikke om utvikling

Rådgiver Anne Kristine Skyrud i Utdanningsdirektoratet opplyser at en ikke må lese for mye ut fra statistikken.

– De nasjonale prøvene sier lite om utviklingen over tid, ettersom det ikke er den samme prøven man bruker år etter år og det ikke er de samme elevene som sammenliknes. Prøvene er til for at skoler, fylker og kommuner kan sammenlikne seg med det nasjonale gjennomsnittet, og det er derfor vanskelig å si om elevene har blitt bedre eller dårligere i regning, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Ingen trender

På åttende trinn er Telemark og Østfold de fylkene med dårligst mattekunnskaper, men det bør tas med i betraktningen at tallene fra prøvene kun avrundes til én desimal, og det derfor kan være nyanser som ikke kommer med.

– Jentene ligger på samme mestringsnivå som i fjor, men vi kan likevel ikke si noe om jentene er bedre eller dårligere, siden dette er en annen prøve. Vanskelighetsgraden skal være tilnærmet lik, men det er likevel ingen garanti. Nasjonale prøver måler ikke trender, det er det de internasjonale undersøkelsene som gjør, sier Skyrud.

Og ifølge den internasjonale PISA-undersøkelsen er Norge på rett vei både i matte, naturfag og lesing.

Les mer: Elevene ble flinkere

Advarer mot PISA-tolkning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.