OLJE OG GASS

Gullfaksproblemene fortsetter i 2011

Gullfaks-problemene vil påvirke produksjonen også i 2011, sier Statoil-sjef Helge Lund.
Gullfaks-problemene vil påvirke produksjonen også i 2011, sier Statoil-sjef Helge Lund. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Maiken Ree
9. feb. 2011 - 10:23

LONDON: Under Statoils kapitalmarkedsdag i London i dag sier Statoil-sjef Helge Lund at problemene med reservoaret på Gullfaksfeltet vil fortsette inn i 2011.

– Vi hadde en god og stabil produksjon i første halvår 2010. Så hadde vi en dårligere produksjon i andre halvår. Det skyldes blant annet svært høy vedlikeholdsaktivitet i tredje kvartal. Så stoppet vi brønner på Gullfaksfeltet på grunn av trykkforholdene der. Noen av implikasjonene fra Gullfaksfeltet vil gå inn i produksjonen for 2011. Vi må være mer forsiktige og sikre på at brønnene har den integriteten de skal ha, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

Lund sier at produksjonen i 2011 vil være på omtrent samme nivå, eller noe lavere, enn i 2010.

Fire prosent lavere

Selskapet hadde en produksjon som var fire prosent lavere enn året før, på 1,888 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det skyldes ifølge Lunds presentasjon naturlig produksjonsnedgang på modne felt og i amerikansk del av Mexicogolfen, ulike driftsmessige forhold både i Angola og på norsk sokkel, hovedsakelig knyttet til Gullfaks, Oseberg og Kristin. Også reduserte gassleveranser fra Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan og vedlikeholdsaktiviteter på gasseksportsystemet på Kårstø og Kollsnes bidro til nedgangen.

Den samlede egenproduksjonen var 1,945 millioner fat oljeekvivalenter per dag i fjerde kvartal 2010, sammenlignet med 2,057 millioner fat oljeekvivalenter i samme kvartal 2009.

Vekst

Selskapet forventer en produksjonsvekst på rundt tre prosent per år fra 2010 til 2012. Gullfaksproblemene vil bety at veksten ikke er lineær.

– Normalt vil nye prosjekter som kommer i produksjon kompensere for fallet i produksjon, men vi kommer ikke til å se effekten av disse før i 2012 og etter dette, sier Lund.

Statoil bidrar med 13 nye utbygginger med oppstart i 2012. Disse forventes å bidra med rundt 200.000 fat oljeekvivalenter per dag. I tillegg forventes det at ytterligere 40 prosjekter med konkurransedyktig avkastning vil bli sanksjonert over de neste to årene.

Les også: Svak bedring for Statoil

Statoil-funn nær Gullfaks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.