KLIMA

Gulenbefolkningen skal sjekkes

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bilde: Kåre Næss/Statoil

Undersøkelsen skal gå over fem år og kan koste opp mot 22 millioner kroner.

Halvparten av deltakerne har vært utsatt for utslipp etter eksplosjonen mens resten er en kontrollgruppe som bor andre steder i kommunene Gulen og Masfjorden.

Naboer

– Vi starter med folk som var i nærheten da eksplosjonen skjedde, brannmannskaper, folk som arbeidet på bedriftene i området og mannskaper fra båtene som var med i slukningsarbeidet. Etter jul regner vi med å undersøke folk som bor i nærheten, forteller avdelingsdirektør Tor B. Aasen ved Yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssjukehus som skal gjennomføre undersøkelsen.

Eksplosjonen skjedde 24. mai i fjor, og folk i et stort område rundt eksplosjonsstedet har fått helseproblemer i form av sår hals, rennende øyne, hodepine og andre plager. Mange har vært sykmeldte på grunn av plagene.

Kritiske

Lokalbefolkningen har kritisert sentrale organer og myndigheter for at de ikke tok helseproblemene alvorlig nok det første året.

Under et møte i sommer kom det fram sterk kritikk mot Folkehelseinstituttet og Statens forurensingstilsyn.

Folk i området rundt Sløvåg syntes at de to statlige organene ikke hadde gjort en god nok jobb. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) fikk høre den samme kritikken en uke senere, og han lovet da at det skulle settes i gang en omfattende helseundersøkelse.

Langvarig

Aasen håper undersøkelsen vil være avsluttet i februar neste år og da kan det foreligge en del resultater i løpet av noen måneder.

Men det er lagt opp til at de som er med skal kalles inn til to nye undersøkelser de kommende årene, så først i 2013 vil helseundersøkelsen være helt ferdig.

– Undersøkelsen vil foregå på et legekontor der vi tar blodprøver og undersøker luftveier og øyne. Dessuten ber vi dem som er med å fylle et spørreskjema, forteller Aasen.

Kostbart

Det er lagt fram et kostnadsoverslag som viser at undersøkelsen kan koste 22 millioner kroner over fem år.

Seniorrådgiver Anders Smith i Helsedirektoratet sier at det i utgangspunkt er satt av 12 millioner kroner til undersøkelsen.

– Vi har egne penger til å sette i gang, og det skal ikke stå på penger for å gjennomføre prosjektet. Men med en undersøkelse som går over så lang tid er det mulig vi må varsle en egen bevilgning over statsbudsjettet, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.