6 råd fra eksperten: Ja, du skal ha bilde på CV-en

– Og det er ikke så lurt å google etter en mal for hvordan en CV skal se ut.

6 råd fra eksperten: Ja, du skal ha bilde på CV-en
Erik Devold i Nito har holdt jobbsøkerkurs for ingeniører i en årrekke, og har noen gode råd om å skrive en CV som funker.

Erik Devold i Nito har holdt jobbsøkerkurs for ingeniører i en årrekke, og sitter på noen gode råd.

Før oljekrisen i 2014 fikk NITO rundt 500 henvendelser fra medlemmer som ville ha hjelp til å lese gjennom søknader og CV-er. Men de siste tre årene har de tatt imot rundt 1000 henvendelser om hjelp årlig.

Før oljekrisen var det de ferske og nyutdannede som spurte om hjelp. Etter oljekrisen kom spørsmålene også fra ingeniører med lang arbeidserfaring.

– Vi ser at vi får flere henvendelser rundt konkrete stillinger nå, mens vi tidligere mottok generelle henvendelser om hvordan søke jobb, sier Devold. 

CV for folk som er blitt headhuntet i 20 år

Han mener nivået har hevet seg i løpet av disse årene, men at det fortsatt er mange voksne folk som trenger hjelp.

– Det kan for eksempel gjelde dem som har jobbet i oljebransjen i 20 år og alltid er blitt headhuntet til neste jobb.

NITO skriver ikke søknader for medlemmene sine. De har heller ikke ferdig utfylte CV-maler.

– Det er ikke fine formateringer som gjør deg attraktiv som jobbsøker, men
det relevante innholdet, mener Devold.

Han er utdannet byggingeniør selv, og vet litt om hvor frustrerende det kan være at det ikke finnes noe svar på hvordan CV-en skal settes opp. 

– Når du skal skrive CV, er det ikke sånn at du kan sette to streker under svaret. For et ingeniørhode er det litt frustrerende.

Under følger hans beste råd.

 

1. Lag din egen vri på en CV-mal 

Devold anbefaler at du bare skal bruke en CV-mal fra nettet som inspirasjon. Det er ikke lurt å kopiere oppsett eller formuleringer, for det kommer også andre til å gjøre.

– De som jobber i store selskaper, mottar hundrevis av søknader hvert år. Mange søkere bruker en av de første CV-ene som dukker opp i et Google-søk, og da kjenner arbeidsgiveren igjen oppsettet, sier han.

Et enkelt og nøytralt oppsett kommer du
langt med. Bruk heller tid på innholdet istedenfor å finne maler, råder Devold.

2. Sørg for å oversette faguttrykk

CV-en bør være lettlest. Mottakeren skal ikke sitte igjen med noen spørsmål. Og det er ikke sikkert at det er en person med ingeniørutdanning som skal gjøre den første sorteringen av søknader. Kanskje det er HR som har fått det ansvaret.

–  CV-en må være forståelig uansett hvem som leser den. Derfor er tipset å få noen som ikke kan faget til å lese gjennom, sier Devold.

Bruk generelle uttrykk, heller enn uttrykk som er spesifikke for akkurat den delen av bransjen du har erfaring fra. Du må sørge for at det er helt sikkert at mottakeren forstår relevansen.

Eksempel: Kommer du fra oljebransjen og har jobbet med piping, eller rørføring på norsk, og skal søke en jobb i kommunalteknikk, bør du heller si at du kan vann og avløp. 

Eller, dersom du har sertifisering innen en spesiell prosjektmetodikk og skal søke jobb som prosjektleder, bør du generalisere dine kunnskaper innen prosjektgjennomføring.

3. Ja, du bør ha et bilde i toppen av CV-en

Devold har holdt jobbsøkerkurs gjennom mange år, og har ikke gitt noe klart råd til spørsmålet om bilde på CV-en tidligere. Men nå konkluderer han med at bilde er best. Årsaken er alle de bildene som dukker opp når arbeidsgiveren googler navnet ditt.

Bilde på CV-en, men ikke sånn.

I dag finnes det bilder av deg uansett. Med et bilde på CV-en kan du velge ut det bildet du vil at arbeidsgiveren skal sitte igjen med som førsteinntrykk, sier Devold.

Da bør du ta et bilde spesifikt til CV-en. Selv om du tok en kjempefin selfie på ferie i sommer, er det ikke alltid det beste valget.

– Bruk gjerne et bilde i passfoto-stil med nøytral bakgrunn. Det kan være lurt å kle seg etter kleskoden på arbeidsplassen du søker på. Og ta på deg et smil, maner Devold.

I dag finnes det bilder av deg uansett.

4. Skreddersy CV-en

Det er ikke bare søknaden som skal skreddersys. CV-en bør gjøres så relevant som mulig for jobben du søker på.

Devold anbefaler at du ser over stillingsutlysningen og fremhever den erfaringen som er relevant. Særlig nøkkelkvalifikasjonene som mange har på toppen av CV-en må endres for hver søknad.

Forklar gjerne mer utdypende i CV-en om de arbeidsoppgavene du har utført som har gitt nyttig erfaring for den nye jobben. Hvilke kurs du har gått som er relevant å trekke fram, kan også variere. 

5. Nøkkelkvalifikasjoner

Øverst på CV-en kan du skrive noen korte stikkord om deg selv. De skal vise hva du har av relevant utdanning, erfaring og personlige egenskaper.

– Bruk tre til fem setninger eller punkter, sier Devold.

Hensikten er å lage en oppsummering helt på toppen av CV-en som viser at du er en aktuell kandidat.

– Tenk at leseren etter en halv side skal mene at denne kandidaten skal i ja-bunken.

Eksempel på nøkkelkvalifikasjoner:
«Jeg har lang erfaring fra ulike områder av verftsindustrien, med spesialisering innen elektro. Fra både jobberfaring og frivillig arbeid er jeg godt vant med å lede store og små prosjekter, og med formell og uformell ledelse. Jeg jobber strukturert og resultatorientert, med øye for de viktige detaljene.»

6. Hvis du har hull i CV-en

Hvis du for eksempel var blant de mange ingeniørene som var uten jobb etter oljekrisen, foreslår Devold at du bruker ordet arbeidssøker om den perioden du ikke var i jobb.

– Og spill på den erfaringen du har. Har du drevet med frivillig arbeid, er det bra. Kanskje du har vært på kurs, eller reist. Legg inn det du faktisk har gjort, sier Devold.

Eksempel: 
«Oktober 2015 - juni 2016: Arbeidssøker, frivillig i Røde Kors og kursdeltager.
Ved siden av å aktivt søke jobber, deltok jeg to kvelder i uken som frivillig i Røde Kors' leksehjelpsprogram. Har også tatt en rekke kompetansehevende kurs innen prosjektledelse med mer.»

Les også