IKT

Grunnfjell i IT-hukommelse

25. aug. 2004 - 07:59

Seniorforsker Suzanne McEnroe ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) er tildelt 1,6 millioner kroner over tre år fra Norges forskningsråd for å studere magnetisme i stein.

Arbeidet skjer på nanonivå, blant molekyler og atomer. Grunnforskningen kan få betydning innenfor romfart og sikkerhet.

- Vi finner naturlige elementer på nanonivå over alt rundt oss. Men før vi kan manipulere disse elementene til å gjøre hva vi vil, må vi utvikle grunnleggende kunnskap om hvordan de er produsert i naturen, og hvorfor de er stabile. På dette nivået er mineralenes egenskaper helt annerledes enn i stor skala, forklarer McEnroe.

I flere år har hun gjennom elektronmikroskop gransket mineralet ilmenitt i bergarter fra prekambrisk tid, for nærmere en milliard år siden.

Da mineralet oppsto i bergarten, orienterte magnetiseringen i ilmenitten seg i nord-sør-retning. Ingenting av det som skjedde senere av forkastninger, foldinger eller kontinentaldrift, påvirket denne retningssansen: Derfor "husker" mineralet bokstavelig talt når det ble født.

NGU-forskeren mener at materialer som eventuelt blir laget av disse elementene, vil ha en ekstrem sterk hukommelse

. Foreløpige undersøkelser viser også at materialet kan tåle svært høye temperaturer. Det betyr at det kan være godt egnet til å lagre data i avansert maskinvare for IT-industrien, for eksempel innenfor romfart eller sikkerhet, mener McEnroe.

Det er et av Norges forskningsråds store programmer, Nanomat, som har innvilget støtte til videre forskningsarbeid på dette feltet.

- Vår jobb i første omgang er å studere, forstå og karakterisere egenskapene til mineralene. Så gir vi resultatene videre til forskere som kan skape produktene, sier seniorforsker Suzanne McEnroe.

Og: En nanometer er fortsatt en milliarddels meter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.