KRAFT

Greenpeace-raid på Svalbard

Kjetil Malkenes Hovland
2. okt. 2009 - 13:56

– Nå er vi veldig stille og fredelig selv om det er bikkjekaldt. Her henger det banner, og aktivistene har slått leir, sier Martin Norman i Greenpeace til Teknisk Ukeblad, på telefon fra Svea-gruven på Svalbard.

På bannerne står det ”Coal Fired Arctic Meltdown” og ”Stopp Svalbard-kull”. Protesten rettes mot Store Norske Spitsbergen Kullkompanis planer for en ny kullgruve på Svalbard når Svea-gruven ikke har mer å gi i 2014.

Greenpeace-aksjon på Svalbard, oktober 2009.
På bannerne står det ”Coal Fired Arctic Meltdown” og ”Stopp Svalbard-kull”. Protesten rettes mot Store Norske Spitsbergen Kullkompanis planer for en ny kullgruve på Svalbard når Svea-gruven ikke har mer å gi i 2014.POSERER: Her poserer en Greenpeace-aktivist med maske av Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. CHRISTIAN ASLUND

– Vi må gjøre noe nå. Stortinget skal snart ta stilling til en ny gruve på Lunckefjell. Sveagruven er ferdig utvunnet i 2014. Da skal de over en bre og inn i et nytt fjell. Dette er Norges klimastrategi, sier Martin Norman.

Nektes å laste mer

Kulltransportskipet MV Pascha ligger til kai ved Sveagruven og nektes å laste om bord sine 70 000 tonn kull som skal til Portugal. Svea Nord har ifølge Greenpeace eksportert mer enn tjue millioner tonn kull til europeiske kullkraftverk siden 2002.

– Først og fremst håper vi at det blir debatt rundt hva Norge egentlig vil. Skal vi fortsette å hive køl på bålet? spør Norman.

– Hvor lenge skal dere være der?

– Så lenge vi kan og så lenge det er nødvendig, sier Norman som prøver å forberede overnatting i seks-sju minusgrader. Det har vært 16 aktivister på stedet i dag, men nå er det bare igjen fem personer på heisekranen.

Greenpeace-aksjon på Svalbard, oktober 2009.
– Så lenge vi kan og så lenge det er nødvendig, sier Norman som prøver å forberede overnatting i seks-sju minusgrader. Det har vært 16 aktivister på stedet i dag, men nå er det bare igjen fem personer på heisekranen. PROTEST: "Coal Fired Arctic Meltdown" står det på banneret Greenpeace har heist ved Sveagruven på Svalbard. CHRISTIAN ASLUND

Poserer med masker

– Noen av dem sitter i en bu sammen med nødstoppen. Klatrerne har satt opp telt på kranen, sier Norman.

Aktivistene har også hatt på seg masker og tatt bilder der de poserer som Barack Obama, Angela Merkel, Lars Løkke Rasmussen og Jens Stoltenberg. De ønsker at statslederne skal ta personlig ansvar for klimaet.

– Det er vakkert her. Men kaldt blir det, sier Martin Norman.

Les mer om Store Norskes planer hos Sysselmannen på Svalbard

Greenpeace-aksjon på Svalbard, oktober 2009.
LIGGER I HAVN: Kullskipet Pascha får ikke lastet mer kull så lenge Greenpeace blokkerer kranen. CHRISTIAN ASLUND

Taper stort på aksjonen

Store Norske mener de taper store penger på aksjonen, hele 25.000 dollar i døgnet.

– Greenpeace har antydet at aksjonen vil pågå i flere dager. Foreløpig har vi ett skip som blir hindret i å laste. For hver time skipet blir liggende, taper vi i overkant av 1.000 dollar. Søndag venter vi et nytt skip, og dersom aksjonen fortsatt pågår, vil tapet bli større, sier markedsdirektør Nils Tokheim i Store Norske Spitsbergen Kullkompani til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.