ARBEIDSLIV

Gratis ringetid løser matteproblem

Ungdom i videregående skole som løser matteoppgaver og sender svaret på SMS til en server hos Telenor, skal få gratis ringetid.

Endeliger det noen som jubler over forslag fra kunnskapsminister Øystein Djupedal. Han bryter alle tradisjoner og prøver noe helt nytt for å øke mattekunnskapene til norsk ungdom.

Bedre søkere

Tjenesten skal bidra til å heve interessen for matematikk blant ungdom og dermed løse realfagskrisen. Universitetene vil om bare ett år merke heving i mattekunnskapen til søkerne, tror man i departementet.

Oppgavene bygger på hverandre slik at elevene lærer som i en stige, der man bygger trinn for trinn. (Se nederst for eksempler på oppgaver.)

Regjeringen våknet

Det dramatiske fallet i både interesse for og kunnskap om matematikk har fått regjeringen til å reagere. Teknisk Ukeblad har fått innsyn i saksdokumentene som er unndratt offientlighet. Det knytter seg stor uenighet til om dette er riktig veg å gå, også innad i regjeringen.

På Telenors nye matterserver blir det lagt ut oppgaver fra pensum i vidregående skole. For hver oppgave som er korrekt besvart, mottar eleven ringetid for mellom fem og 15 kroner, avhengig av vanskelighetsgrad.

Det blir ikke anledning til å hente nye oppgaver før korrekt svar er sendt inn.

Løfter de svakeste

Tilbudet skal ikke favorisere de som allerede er flinke i matematikk.

Kunnskapsdepartementet arbeider nå på spreng med å utvikle et system der elevene registrerer seg med siste standpunktkarakter. Ved hjelp av en personlig kode skal de så motta oppgaver som er tilpasset deres eget nivå.

Godtar litt juks

Departmentet er klar over at tjenesten vil være utsatt for omfattende juks men skal være villig til å akseptere det fordi målet om å øke matteinteressen ansees som så viktig.

Ingen i Kunnskapsdepartementet er villig til å kommentere saken, som ennå ikke er ferdigbehandlet.

Datatilsyn skeptisk

Det knytter seg store problemer til registreringen av elevene. Datatilsynet har vært meget kritiske, men har gitt etter etter kraftig press fra kunnskapsminister Øystein Djupedal. Nå gjenstår arbeidet med en mest mulig sikker løsning som Datatilsynet godkjenner.

Tilsynskjepp?

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer kommer forslaget i revidert nasjonalbudsjett som skal behandles før sommeren.

Tjenesten skal være aktiv fra skolestart høsten 2006, så sant Datatilsynet ikke stikker kjepper i hjulene igjen.

Oljepenger

Med en begrensning på 100 kroner pr. måned for hver elev, vil tjenesten koste 180 millioner hvert år.

Pengene skal tas fra oljefondet. I tillegg kommer kostnadene til å drifte systemet. Både å laste ned oppgavene og å sende inn svarene, skal være gratis.

En ny forskrift til teleloven skal påby mobilleverandørene å legge til rette for tjenesten.

SE EKSEMPLER PÅ OPPGAVER HER. (Eller sjekk dato for denne artikkelen.)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.