KLIMA

Gransker ikke e-poster

Kjetil Malkenes Hovland
8. des. 2009 - 13:54

KØBENHAVN: – Dette var ulovlig. Det eneste vi må gjøre nå er å finne dem som stod bak, sier lederen i FNs klimapanel Rajendra Pachauri om e-postene som kom på avveie fra klimaforskerne ved Universitetet i East Anglia.

– Man har prøvd å påvirke København, men utenom noen få stemmer utenfra er de fleste overbevist om at forskningen fortsatt holder mål, sier Pachauri.

– Fremragende forskere

Han tok opp saken under en såkalt «side event» (delarrangement) på Bella Center i København. Møtet pågår fortsatt idet denne artikkelen skrives.

Pachauri mener beskyldningene om at e-postene viser at forskerne kan ha fiklet med datasett ikke har noe å si for panelets konklusjoner. Om det hadde skjedd, er disse forskerne uansett ikke eneste kilde, mener panelet.

– IPCC støtter seg ikke til enkelte datasett, sa Pachauri, og la til: – De som er utsatt for dette er fremragende forskere som er angrepet på en urettferdig måte.

Gransker ikke likevel

Andrew Revkin, som blogger for New York Times-bloggen DotEarth, stilte spørsmål ved om klimapanelet vil granske saken, slik de har sagt tidligere.

– Dette granskes av universitetet. Klimapanelet vil se på dette, om vi har noe å lære. Jeg vil klargjøre at vi ikke skal granske dette. Vi er inne i en prosess for å finne ut hvordan vi følger det opp, sier Pachauri.

Interesserer Saudi-Arabia

– Saudi-Arabia gjør mye ut av dette? spør en reporter.

– Jeg ville vært forbauset om de ikke gjorde det, sier Pachauri.

Saudi-Arabia er et av de mest klimaskeptiske landene i København-forhandlingene. De er også det landet som kanskje har mest å tape på at CO2 får en høyere pris, som stor oljeprodusent.

Viser aggresjon

En annen reporter tar opp spørsmålet ved aggresjonen som er uttrykt mot klimaskeptikerne i noen av forsker-e-postene som kom på avveie i Storbritannia.

– Mellom venner og kolleger uttrykker man følelser på en måte man ikke gjør ellers. Vi er mennesker, svarer Pachauri.

– Er konklusjonene fra klimapanelet helt sikre? spør en annen reporter.

– Våre prosesser er så robuste at det ikke er noe spørsmål, sier Pachauri.

– Vurderer alt materiale

Klimapanelets leder legger til at all relevant forskning blir vurdert, selv om den skulle vise det motsatte av at CO2 fører til global oppvarming.

– Vi er trygge på at vi ikke har utelukket fagfellevurdert materiale, sier Pachauri.

FNs klimapanel presenterer i dag de nyeste funnene fra forskerne i forbindelse med den femte arbeidsrapporten. Den fjerde rapporten kom i 2007. Hovedkonklusjonen er at mennesket bidrar til klimaendringer, og at dette synet bare er styrket siden forrige rapport.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.