BYGG

Google vil bygge nytt gigantkontor. Men teknologien de trenger finnes ikke

Det gjorde at Linkedin fikk lov til å bygge på den gigantiske tomten.

Google hadde planer om å bygge en rekke luftige "telt-aktige" bygg med gjennomsiktige tak, men får ikke lov i denne omgang.
Google hadde planer om å bygge en rekke luftige "telt-aktige" bygg med gjennomsiktige tak, men får ikke lov i denne omgang. Bilde: Google
7. mai 2015 - 09:22

De siste månedene har det vært en real maktkamp i teknologibyen Mountain View i California.

Giganten Google har kjempet mot "lille" Linkedin om rettighetene til å bygge nytt hovedkvarter på en 185.000 kvadratmeter stor tomt i byen.

Denne uken bestemte byrådet seg for å gi Linkedin 140.000 kvadratmeter å bygge på, mens Google ble avspist med de resterende 45.000 kvadratmeterne.

Det gjør at Google kun kan bygge ett av de fire byggene det hadde planlagt, skriver New York Times.

Les også: Bygger verdens høyeste skyskraper - med verdens høyeste kransystem

Google hadde leid inn stjernearktitekter og prisbelønte selskaper til å tegne bygget, men byrådet i Mountain View likte bedre Linkedins beskjedne planer.
Google hadde leid inn stjernearktitekter og prisbelønte selskaper til å tegne bygget, men byrådet i Mountain View likte bedre Linkedins beskjedne planer.

Måtte ha teknologi som ikke finnes

Dermed blir også planene skrinlagt for denne gang. Det er et skudd for baugen for Google, som blant annet hadde leid inn den innovative danske arkitekten Bjarke Ingels og London-baserte Heatherwick Studio for å bygge det nye hovedkvarteret.

Det var snakk om spektakulære greier. Planen var å bygge en rekke luftige bygg med gjennomsiktige tak og fylle dem med interiør som kunne flyttes som legobrikker for å lage nye uttrykk.

Planene innebar blant annet at man måtte bygge høyere enn hva som er lov i Mountain View og ta i bruk prosjekterings- og byggteknologi som ennå ikke har blitt utviklet.

Les også: Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

Gikk for Linkedin

Det var nettopp slike ting som gjorde at byrådet gikk for Linkedins planer.

Selskapets plan er å bygge et langt mer beskjedent hovedkvarter med flere kontorbygg, butikker, kinosal, treningssenter med basseng, basketballbaner og flere gang- og sykkelveier.

Alt dette er mulig med eksisterende teknologi.

Les også: Forsvaret sa nei. Men nå får de oppføre Stockholms nye gigantbygg likevel

Smart taktikk

– Vi gjør dette uten å be om noen avvik når det gjelder tetthet og høyde. Dette kan bli bygget nå, med eksisterende teknologi og med fagorganiserte ansatte, sa Jim Morgenson, en av topplederne i Linkedin, på byrådsmøtet ifølge New York Times.

– Dette området er den eneste stedet i Mountain View der vi kan utvikle og ha nok plass til selskapet vårt uten å bli beheftet av dyre leieavtaler, gitt at prisene blir drevet oppover av selskaper som er større og vokser fortere enn oss, sa han videre.

Slik så man får seg at deler av Googles nye hovedkvarter skulle se ut.
Slik så man får seg at deler av Googles nye hovedkvarter skulle se ut.

Argumenterte for mangfold

Ett av de andre punktene byrådet tente på var mangfold. Representantene fra Linkedin var nemlig ivrige med å påpeke at byen vil tjene på at flere bedrifter står sterkt og kan bidra til felleskassa.

Google eier nemlig enorme eiendommer i Mountain View, samtidig som det er byens største skattebetaler og største arbeidsgiver. Linkedins poeng var at en avgjørelse i deres favør ville bevare bedriftsmangfoldet i byen. 

I tillegg har Linkedin en avtale med en boligutvikler som kan bygge rimelige boliger i området, noe byrådet likte.

Les også: Dette er verdens beste høye bygg

Ser framover

En av eiendomssjefene i Google, David Radcliffe, tok imidlertid nederlaget med fatning.

– Vi vet at byrådet måtte ta en vanskelig avgjørelse her, og vi takker både dem og befolkningen som har vært med på debatten. Vi kommer til å fortsette å jobbe sammen med byen om Googles framtid i Mountain View, skriver New York Times.

Les også: Her bygger de en helsmart by

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.