BYGG

Goebbels' villa gis bort

Berlin vil gi bort villaen som ble bygget for nazistenes propagandasjef Joseph Goebbels. Men en ny eier må belage seg på store kostnader til vedlikehold.

I senere tid har Villa Bogensee blitt en attraksjon for folk som reiser på dagstur til den overgrodde eiendommen og kikker inn gjennom vinduene.
I senere tid har Villa Bogensee blitt en attraksjon for folk som reiser på dagstur til den overgrodde eiendommen og kikker inn gjennom vinduene. Foto: AP/NTB
5. mai 2024 - 10:49

Villa Bogensee, oppkalt etter innsjøen like ved, ligger fire mil nord for Berlin. Eiendommen ble brukt av Goebbels som et slags tilfluktssted fra hverdagslivet i hovedstaden.

Goebbels, som var blant Adolf Hitlers mest betrodde menn, fikk oppført villaen i 1939. Han bodde der fram til dagene før krigens slutt i 1945, da han begikk selvmord med sin kone i en bunker i Berlin. Huset har ikke vært i bruk siden 2000, og er nå i forfall. En eventuell renovering av bygget anslås å koste millioner av euro.

Det eies av delstaten Berlin, som opp gjennom årene forgjeves har forsøkt å overføre eierskapet til den tyske staten eller delstaten Brandenburg, der villaen ligger. Berlin vil ikke bære kostnadene til vedlikehold og vakthold og har nå gjentatt tilbudet.

– Jeg vil tilby den til enhver som ønsker å ta over stedet, som en gave fra delstaten Berlin, sa Berlins finansminister Stefan Evers til delstatsforsamlingen torsdag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Hvis vi mislykkes igjen, slik vi har gjort de foregående tiårene, har ikke Berlin noe annet valg enn å gjennomføre rivingen vi allerede har forberedt, sier Evers.

Ministeren sa ikke hvorvidt delstaten også vil vurdere eventuelle private interessenter.

Etter andre verdenskrig ble Goebbels-villaen i en kort periode brukt som militærsykehus, før det ble tatt i bruk av en ungdomsforening.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener motstanderne av gruvedrift på havbunnen sprer desinformasjon.
Les også

Støre om EUs kritikk: – Mye av det som sies om Norge, er feil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.