KRAFT

Godkjenner dansk-norsk sjøkabel

KABELLEGGING: Slik ser det ut når et kabelleggingsfartøy strekker sjøkabler mellom landene. Siste skudd på stammen blir Skagerak 4, når Norge har sagt ja.
KABELLEGGING: Slik ser det ut når et kabelleggingsfartøy strekker sjøkabler mellom landene. Siste skudd på stammen blir Skagerak 4, når Norge har sagt ja. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
26. aug. 2010 - 13:36

Danmark godkjenner strømkabelen Skagerak 4 på 700 megawatt (MW) mellom Danmark og Norge.

Den vil øke strømkapasiteten mellom landene med hele 70 prosent.

Kabelen skal koste 2,8 milliarder danske kroner, og den danske andelen blir på 1,5 milliarder kroner.

Avlaster vindmøllene

Den nye strømkabelen gir Danmark bedre tilgang på strøm når vinden ikke blåser.

– Med kabelen til Norge kan vi kjøpe vannkraft av nordmennene når det er vindstille i Danmark og selge vindenergi til nordmennene når det blåser mye hos oss, sier klima- og energiminister Lykke Friis i en pressemelding.

De tre linjene mellom Danmark og Norge har i dag en kapasitet på 1000 MW. Friis sier at Skagerak 4 er en utvidelse av el-motorveien til Norge fra tre til fire spor, og enda et skritt «i retning av å gjøre Danmark uavhengig av kull, olje og gass».

TVERRSNITT: Slik ser en sjøkabel ut.
– Vi skal produsere mye mer vindenergi i fremtiden. Det krever et langt mer fleksibelt system, med kabelforbindelser både til utlandet og mellom landsdelene, så vi kan sende energien dit hvor det er bruk for den, sier Friis.

240 kilometer lang

Skagerak 4 blir 240 km lang og får et anlegg i Kristiansand og et i Tjele i Danmark. Det skal også legges 12 kilometer landkabel på norsk side, og 90 kilometer på dansk side. Selve sjøkabelen blir 140 km langt.

– Forbindelsen er en viktig brikke i omstillingen av det danske elsystemet, der vi skal integrere mer og mer fornybar energi. Den vil samtidig styrke konkurransen på elmarkedene, sier eldivisjonsdirektør Torben Glar Nielsen i Energinet.dk ifølge danske Ingeniøren.

Lavere danske priser

Danmark planlegger en rekke kabler og vindparker i tiden fremover (se kart nederst i artikkelen).

– Kabelen vil også gavne danske strømkunder. Vi opplever ofte at vi her hjemme betaler høye elpriser i perioder, mens andre nordiske land har lavere priser. Skagerak 4 vil sammen med øvrige kabler i Norden sikre en mer effektiv konkurranse på elmarkedet, så elektrisiteten i større grad produseres der det er billigst og forbrukes der den har størst verdi, sier Friis.

Norske Statnett har fått ja fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat, men venter på Olje- og energidepartementets avgjørelse.

Danmarks kabelforbindelser og vindparker, august 2010.
TVERRSNITT: Slik ser en sjøkabel ut. Klima- og energiministeriet

Klikk her for stor versjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.