ELBIL

GM og Honda samarbeider om å lage selvkjørende biler

Investerer milliarder.

GM eksperimenterer allerede med selvkjørende biler. Her er et av kjøretøyene deres under testing i Michigan.
GM eksperimenterer allerede med selvkjørende biler. Her er et av kjøretøyene deres under testing i Michigan. Foto: GM

Amerikanske General Motors og japanske Honda inngår samarbeid for å utvikle selvkjørende biler.

Honda investerer 2,75 milliarder dollar i opprettelsen av samarbeidsprosjektet, et selskap som kalles GM Cruise og som skal styres av General Motors.

2 milliarder dollar av beløpet skal brukes de tolv kommende årene, 750 millioner dollar investeres umiddelbart.

Målet er stort volum

Målet er å utvikle selvkjørende kjøretøy som kan produseres i stort volum for verdensmarkedet. Honda og GM har fra før et prosjekt der de i fellesskap utvikler batterier.

De to selskapene skal også se nærmere på hvordan det GM-eide selskapet Cruise kan videreutvikles og bli kommersielt levedyktig globalt.

– Dette er det neste logiske skrittet i forholdet mellom General Motors og Honda, gitt vårt felles arbeid med elektriske kjøretøy og vår tette integrering med Cruise, sier GMs administrerende direktør Mary Barra.

Robot-taxi neste år?

GM kjøpte opp Cruise for to år siden. Da hadde Cruise 50 ansatte og har siden utvidet arbeidsstokken med flere hundre arbeidere.

Cruise har utviklet et kjøretøy som fortsatt er under testing og som ifølge GM blir satt i drift i minst én stor amerikansk by neste år, da i form av det GM kaller robotaxier, altså selvkjørende drosjer.

Prosjektet har latt seg gjøre delvis som følge av at det japanske teknologiinvesteringsselskapet SoftBank kjøpte opp 20 prosent av Cruise i mai i år.

SoftBank eier fra før deler av Uber, den tilsvarende indiske tjenesten Ola, og Kinas svar på Uber, Didi Chuxing.