KLIMA

Global oppvarming tar pause

Julie R. Andersen
17. juli 2009 - 07:40

I løpet av de siste årene har klimakrisen og global oppvarming fått mye medieoppmerksomhet. Samtidig har ikke verdens gjennomsnittstemperatur økt.

Anastasios A. Tsonis og Kyle Swanson, professorer ved University of Wisconsin, har lett etter sammenhengen mellom ulike naturlige svingninger som påvirker klimaet.

I et innlegg på klimaforskningsnettstedet Real Climate, omtaler Swanson forskningen.

Variasjon

Noen ganger virker forskjellige naturlige faktorer sammen, og noen ganger virker de i motsatt retning. Derfor får vi år der verdens gjennomsnittstemperatur går veldig opp, og år der den synker.

Den globale klimaendringen har hatt tre adskilte "episoder" i løpet av forrige århundre, skriver Swanson.

På 1910-tallet, 1940-tallet og 1970-tallet virket ulike faktorer sammen slik at den globale gjennomsnittstemperaturen utvikliet seg annerledes enn ellers.

– Tull!

Swanson skriver at vi har hatt en ny slik episode med uvanlig samvirkning av naturlige faktorer rundt milenniumskiftet.

Den globale oppvarmingen har tatt en pause under denne episoden. Temperaturen gikk ikke ned, men den gikk heller ikke opp.

Akkurat det er ikke kontroversielt. Spørsmålet er hva det betyr for klimakrisedebatten.

– De siste par årene har vi hatt en utflatning av verdens gjennomsnittstemperatur. Noen sier da at klimaendringene har stoppet opp. Det er tull, med all respekt, tull! sier Knut H. Alfsen, forskningsleder på CICERO til Teknisk Ukeblad.

2

Naturlig påvirkning eller CO

– Det er lite kontroversielt hva som skjer med temperaturen fra år til år, men når vi snakker om klimaendringer, tenker vi minst på tredve år av gangen.

Et gjennomsnitt over tredve år endrer seg ikke mye fordi temperaturøkningen tar små pauser, sier Alfsen.

Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering, på Norsk Romsenter, ser imidlertid Swansons forskning annerledes:

– Temperaturen har flatet ut de siste åtte årene, men utslippene av CO 2 har samtidig steget med 25 prosent. Det er klart åtte år er kort tid, men det betyr at det er naturlig påvirkning som styrer klimaet, sier Brekke.

... eller begge

Alfsen understreker at det er viktig å skille mellom naturlig variasjon i klimaet og menneskeskapte endringer.

– At det ene utelukker det andre, det er en feilslutning, sier han.



Swanson sier selv at forskningsresultatene har svært lite med global oppvarming som politisk debatt å gjøre.

– Naturlig variasjon og menneskeskapt oppvarming har begge påvirket temperaturen de siste hundre år, og vi vet ikke nok om deres relative betydning, skriver han.

– Stoppet opp

Andre forskere henviser gjerne til Swanson for å underbygge sine synspunkter i klimadebatten.

David Whitehouse, forsker og tidligere vitenskapsredaktør for BBC, er en av dem. I slutten av 2007 skrev han:

"Den globale temperaturen er i år det samme som i 2006. Det har ikke skjedd noen oppvarming de siste 12 månedene. Og den globale temperaturen i 2007 er statistisk sett den samme som hvert år siden 2001. Global oppvarming har, midlertidig eller for alltid, stoppet opp."

Ikke avgjort

Whitehouse anklager media verden over for å fremstille den vitenskapelige debatten om klima som avsluttet og avgjort. Han mener det Swanson skriver er et bevis på at det slett ikke er sikkert verden på lang sikt blir varmere.

– Det er sjelden norske medier plukker opp forskningsresultater som rokker ved konsensusen, sier Brekke.

Useriøse tolkninger

– Media har vært useriøse både i den ene og den andre retningen, men klima er komplisert å formidle, sier Alfsen.

Han anbefaler både journalister og lesere å sette seg inn i for eksempel Swansons forskningrapport ( pdf her), fremfor å bare basere seg på tredjehåndsforklaringer av forskning.

– Swanson og Tsonis driver genuin forskning. Det er dessverre sånn at noen useriøse vil bruke dette til å velge ut noen spesielle tall for å fremme sitt synspunkt, sier Alfsen.

Varme og kalde år

– Vi har observert at temperaturen over tid går oppover, men innenfor den tendensen finner man varme og kalde år. Det er rent vås å bruke et par år til å si noe om en langsiktig trend, sier Alfsen.

Whitehouse antyder at oppvarmingen på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet er unntaket, og at vi nå er tilbake til det normale.

Swanson er uenig. Han tror global oppvarming vil begynne igjen i 2020.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.