OLJE OG GASS

Global klimaavtale vil bremse norsk oljeutbygging

Ny analyse fra Rystad.

Nye felt kan bli skrinlagt som følge av høyere CO2-priser, ifølge Rystad Energy.
Nye felt kan bli skrinlagt som følge av høyere CO2-priser, ifølge Rystad Energy. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
5. aug. 2013 - 08:46

For å nå målet om at global oppvarming skal begrenses til to grader, slik Det internasjonale energibyrået (IEA) har foreslått, må det vedtas en høy CO2-pris, skriver Aftenposten.

Forekomster kan bli droppet

Ifølge analysen som Rystad Energy har utført for Miljøverndepartementet vil dette føre til at allerede utbygde felter vil rammes i liten grad, men utbygging av forekomster som er oppdaget og ennå ikke satt i produksjon, kan bli skrinlagt.

Dette gjelder områder som nord i Barentshavet, rundt Svalbard og Jan Mayen, skriver avisen.

Analyseselskapet begrunner dette med at enorme mengder kull, olje og gass må bli liggende i bakken for å nå et slikt klimamål.

Det vil igjen føre til at det må innføres en svært høy pris på CO2-utslipp for å gjøre det uforholdsmessig dyrt å forurense. Konsekvensen vil bli at etterspørselen etter fossil energi vil falle.

Global enighet

Oljeselskapene vil tjene mindre på produksjon av gass og olje, noe som vil gjøre det ulønnsomt å utvinne dyre felter.

Rystad Energy mener at oljeselskapene fortsatt kan lete etter nye olje- og gassforekomster fordi man vil kunne finne ny olje som er mer lønnsom å utvinne enn dagens forekomster.

For to år siden ble det global enighet om at det innen desember 2015 må vedtas en ny global klimaavtale som skal være virksom fra 2020. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.