STJØRDAL: Administrerende direktør Inge Garshol er opptatt av at elektrisk oppvarming nærmest er fyfy hos noen av våre politikere. – Vi påstår at elvarme er en kosteffektiv varmeform. Dette er også riktig når husene blir bedre og bedre isolert, og andre varmealternativer blir overdimensjonerte og for dyre. Dessverre er energibruk politisk drevet og Norge må følge det EU har bestemt.
– I følge EU skal vi i 2020 ha 20 prosent fornybar energi, 20 prosent mindre CO 2 utslipp og 20 prosent mer effektivt energiforbruk. Ecodesign-direktivet vil straffe de som bruker elektrisitet, for det er forurensende kull som genererer det meste av elektrisiteten i Europa. Det merkelige er at naturgass ikke blir straffet i dette direktivet, selv om CO 2 vil bli et biprodukt i varmeprosessen.
Mindre tap
Han påpeker at elektrisk kraft er en effektiv måte å transportere energi på. – Det er merkelig at det skal være bedre å transportere energi i varmt vann enn gjennom elektriske kabler, spesielt i Norge hvor vi ofte har spredt bebyggelse og en eksisterende infrastruktur for energi distribusjon gjennom elektriske kabler. Det er bare å innse at fjernvarme ofte blir for dyrt.
– Vi arbeider hardt med å lage bedre og smartere styresystemer for energiforbruk i våre bygninger. Systemene sørger for at du har et komfortabelt inneklima når du er tilstede. Dette vil redusere strømforbruket kraftig, sier Garshol.
Største produsent
I 2005 fikk Nobø Elektro AS eid av Glen Dimplex Group og den oppkjøpte bedriften Siemens Electrical Heating AS en felles ledelse og ble i 2007 fusjonert til ett selskap, Glen Dimplex Nordic AS. Resultatet ble en industriell aktør som er blant de ti største produksjonsbedriftene i Midt-Norge. Det gjør fabrikken til den største produsent av elektriske varmeovner i Norden med 220 ansatte, en omsetning på rundt 250 millioner kroner og en årsproduksjon på 500 000 varmeovner.
– Rundt en tredel av ovnene går til det norske markedet, en tredel til de andre nordiske landene mens det meste av resten går til Russland, men vi leverer også til land som New Zealand og Australia, sier administrerende direktør Inge S. Garshol. Han har nå ledet bedriften i vel ett år etter tidligere å ha jobbet som administrerende direktør i GE Wind Energy.
Han roser den irske eieren Martin Noughton å være en industribygger og ikke bare en investor. Selskapet har 26 fabrikken verden over og er svært desentralisert med et hovedkontor med bare 14 ansatte. – Det forklarer hvor selvstendig vi arbeider, sier han.
Merkenavn
I fabrikken produserer 150 ansatte varmeovner under merkene Nobø og Dimplex. Med på flyttelasset med produksjonsutstyret fra Siemens varmeovnfabrikk i Trondheim fulgte også med en rekke arbeidere. – Vi har arbeidet mye med å få alt utstyr på plass og kjøre inn produksjonslinjen på nytt, sier fabrikk- og logistikksjef Inge Forseth.
Fabrikken produserer nesten 500 forskjellige modeller av varmeovnene delt på de tre merkenavnene Nobø, Dimplex og Ewt. – De mange varianter gir oss mange utfordringer mht. effektivitet. Vi har og vil fortsette å investere i nye produksjonsprosesser og produksjonsutstyr for å kunne bli mer effektive, sier han.
Stålband på ruller
De vanlige ovnene produseres av stålbånd på ruller som blir kappet, stanset og knekket før delene går til pulverlakkering. Roboter er i sving på mange forskjellige steder, men også en del av arbeidet forgår manuelt slik at han foretrekker å kalle to av linjene semiautomatisert.
En tredje produksjonslinje er helt manuell. Her produseres en varmeovn av to glassplater med et strømførende belegg mellom glassene. Dette er en relativt dyr ovn, men det er mulig å få trykt eget bilde på glasset, eller glasset kan også være et speil.
– Det meste som produseres er såkalte gjennomstrømningsover der luft passerer over varmelementene som er forsynt med finner for å gi stor overflate og dermed lavere temperatur, sier fabrikksjefen.
Han forteller at de arbeider med å få ned tallet på antall komponenter som benyttes i de mange variantene for å kunne øke effektiviteten i produksjon og for å gjøre arbeidet enklere. – Vi har for eksempel for mange typer varmelementer i dag, sier Forseth.