NYETEKNOLOGIER

Gjør svømmehallen tryggere

Mari Hult
20. apr. 2009 - 11:48

STAVANGER: Da IT-ingeniør Torodd Buer ventet sitt tredje barn, dukket den grusomme drømmen opp.

Han så for seg babyen liggende livløs på bunnen av et vann. Tankene gikk raskt til svømmehaller, og badevakter med mye arbeid.

Tiden viktig

Statistikk viser at tiden før en drukningssituasjon oppdages er kritisk for livredningen.

Buer savnet et skikkelig overvåkningssystem som kunne varsle badevakter når noen ble liggende for lenge under vann.

– Bakgrunnen min en sivilingeniørgrad innen IT, med bildebehandling som spesialfelt. Ved å bruke denne kunnskapen, klarte jeg tidlig å se for meg en løsning på dette sikkerhetsproblemet.

Målet ble å hente kontinuerlige videoopptak fra svømmebassengene, og analysere disse.

– Prosessen min startet enkelt og greit med å strukturere tankene mine. Jeg lette på Internett for å se om noen hadde gjort dette før, men fant veldig få aktører. Da jeg undersøkte markedet, var det interesse for produktet.Samarbeid med kommunen

Tidlig i idéfasen kom Buer i kontakt med Oral Sjøflot.

– Jeg nevnte det for ham, og han ble interessert.

Neste steg ble å ta kontakt med potensielle kunder, og høre om hvordan de ville ha bruk for konseptet.

– Vi begynte tidlig et samarbeid med Stavanger Svømmehall og jobbet med å finne algoritmer. Vi så fort at det var mye å ta hensyn til, for eksempel inneklimaet i hallene, monteringsmuligheter under vann og selve datasystemet. Da vi hadde noe håndfast, tok vi kontakt med Universitetet i Stavanger. Her fant vi studenter som ble med på selve programmeringsbiten.

Ekstern hjelp

Davo AS ble opprettet. Stavanger Kommune ble pilotkunden for det nystartede selskapet, og bistod langt på vei i utviklingen.

For Buer var det et naturlig valg å hele tiden ta inn ekstern hjelp og kompetanse.

– Så langt i prosessen tenker jeg at det er viktig at idéhaveren ikke holder alle kortene tett til brystet. Ingen kan gjøre alt alene.Hobbyen ble profesjonell virksomhet

Med prototypen ute gikk selskapet inn i en nøtteknekkerfase.

– Vi måtte redigere en del på algoritmene. En må lære mye av kundene sine. Jeg har vært utallige timer i svømmehallen, og snakket med badevakter om hvordan systemet skal virke.

Produktet SwimEye ble lansert i 2006. Hobbyprosjektet til Buer ble en profesjonell virksomhet. Men selv har har beholdt den gamle jobben sin.

– Foreløpig lar det seg kombinere. Et slikt prosjekt innebærer at du må ha med flere folk. Og i den fasen vi er i nå, må vi prioritere å ha folk som jobber mot markedet.– Utrolig betryggende

Badevakt Rand Aalde ved Stavanger Svømmehall har vært med i SwimEye-prosessen siden starten. Nå er hun glad for å ha systemet på plass.

– Å ha litt hjelp der ute er utrolig betryggende for oss. Vi har ikke anledning til å se ned i vannet hele tiden, så dette er veldig godt.

Mens flere andre bedrifter sliter med tallene for tiden, ser Davo nå resultater av markedskontakten over de siste årene.

– Vi har begynt å få en del henvendelser, sier salgsansvarlig Morten Larsen.

– Til nå har vi solgt seks anlegg i Norge, og et stort på Island. I tillegg er vi ute med omfattende anbud i både Sverige og Danmark.

For Buer betyr det at han med lettere hjerte kan ta med barna i svømmehallen.

– Vi har gjort verden til en litt tryggere plass.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.