Gjensidige sier nei til gigantregninger etter tunnelbranner

Gjensidige vil bare betale 20 millioner kroner i erstatning etter brannene i Gudvangatunnelen i 2013 og Skatestraumtunnelen i fjor sommer. Vegvesenets utgifter beløp seg til nesten 100 millioner.

Bilde fra utsiden av Skatestraumtunnelen 15. juli i fjor da en tankbil forårsaket en voldsom brann inne i tunnelen.
Bilde fra utsiden av Skatestraumtunnelen 15. juli i fjor da en tankbil forårsaket en voldsom brann inne i tunnelen. Bilde: Daniel Restad / NTB scanpix
NTB
14. sep. 2016 - 14:12

Gjensidige har erkjent ansvar for skadene i begge de to tunnelbrannene i Sogn og Fjordane, men vil ikke betale mer enn ti millioner kroner i erstatningsutbetalinger for hvert av tilfellene, skriver Bergens Tidende.

Utgiftene etter brannen i Gudvangatunnelen beløp seg til 40 millioner kroner, men Statens vegvesen krevde bare halvparten av dette beløpet fra Gjensidige. Skadene etter brannen i Skatestraumtunnelen kostet 59 millioner kroner å utbedre.

Erstatningsgrense

Gjensidige viser til at Bilansvarsloven, som regulerer erstatningsutbetalinger når biler forårsaker materielle skader, har en begrensning på ti millioner kroner. Selskapet mener de derfor ikke kan holdes ansvarlige for et høyere beløp enn dette.

Vegvesenet mener på sin side at denne erstatningsgrensen gjelder skade på gods, og ikke på selve tunnelen og det tekniske utstyret i tunnelen.

– Det er for så vidt korrekt at bilansvarsloven skiller mellom skade på gods og person. Men det foreligger ingen som helst tvil om hva som er gods i lovens forstand. Uttrykket omfatter skade på løsøre, fast eiendom, dyr og kjøretøyer, opplyser kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Ifølge avisen vurderer Vegdirektoratet om de skal reise søksmål mot forsikringsselskapet.

16.500 liter bensin

5. august 2013 begynte et vogntog å brenne 3,5 kilometer inn i den 11, 4 kilometer lange Gudvangatunnelen på E16 mellom Gudvangen og Flåm. Over 60 personer ble skadd, flere av dem fikk alvorlige røykskader.

Brannen i den undersjøiske Skatestraumtunnelen på fylkesvei 616 i Bremanger fant sted 15. juli i fjor. En tankbilhenger med 16.500 liter bensin løsnet fra et vogntog og havnet i tunnelveggen. En eksplos

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.