KRAFT

Gjenopptar samtaler om grønne sertifikater

HELOMVENDING: Norge kan likevel få et felles grønt sertifikatmarked for fornybar energi.
HELOMVENDING: Norge kan likevel få et felles grønt sertifikatmarked for fornybar energi. Bilde: Kjell Herskedal
Jannicke Nilsen
7. des. 2007 - 10:02

Forhandlingene med Sverige om et felles grønt sertifikatmarked skal tas opp igjen, melder Olje- og energidepartementet.

Regjeringen innrømmer at den foreslåtte støtteordningen for fornybar energi ikke er god nok.

For dyrt

- Etter kontakt med svenske energimyndigheter legger derfor regjeringen opp til å starte nye samtaler med Sverige om grønne sertifikater. Høyre, KrF og Venstre har også spilt inn grønne sertifikat som en del av drøftingene om et forlik i forbindelse med stortingsbehandlingen av klimameldingen, sier Haga.

Forhandlingene om et slik marked, som har som formål å få i gang økt produksjon av fornybar energi strandet i fjor, etter å ha pågått vinteren 2005-2006. Forklaringen fra daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen var at det ble for dyrt.

Latterlig støttenivå

I stedet lanserte Regjeringen et forslag om støtteordninger for fornybar energi, som nå er på høring. Energibransjen og miljøvernorganisasjoner har imidlertid rast over det de mener er et latterlig dårlig støttenivå i ordningen, og mener den ikke vil føre til økt produksjon av fornybar energi.

I vindkraftbransjen er det for eksempel ingen nye prosjekter som settes ut i livet.

50 urørte vindkraftsøknader

Nå er det imidlertid nye toner fra regjeringen.

– Dette er en gledens dag og en merkedag for miljøet, sier SVs miljøpolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen til NTB.

Forbedring uansett

-Regjeringen har et ambisiøst mål om 30 TWh ny fornybar energiproduksjon og energieffektivisering innen 2016. For å nå dette målet må gode ordninger som stimulerer til produksjon av fornybar energi på plass, sier nå olje- og energiminister Åslaug Haga i en pressemelding.

Haga sier rett ut at det nåværende forslaget til støtteordning til fornybar energi er en saga blott. Dersom samtalene med Sverige om et grønt sertifikatmarked skulle strande på nytt, vil regjeringen komme tilbake til Stortinget med "et forslag til forbedring av ordningen for fornybar elektrisitet".

Flere årsaker

Olje- og energiministeren sier det er flere årsaker til at regjeringen nå ser på grønne sertifikater på nytt.

  • EU legger i slutten av januar frem et direktiv om fornybar energi hvor EU legger opp til en kraftig satsing på fornybar energi. Dette gjør det interessant å vurdere et samarbeid om opprinnelsesertifikater på nytt både fra svensk og norsk side.
  • Det har vært arbeidet videre med aktuelle prosjekter i begge land, og det har vært en utvikling i priser og kostnader.

Soria Moria

Det var i Regjeringens tiltredelsesdokument, Soria Moria-erklæringen, at regjeringspartiene gikk inn for å innføre et pliktig grønt sertifikatmarked for ny fornybar elektrisitet.

TU.no kommer tilbake med mer

Les også:

50 urørte vindkraftsøknader

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.