INDUSTRI

Giske åpnet Skangass LNG

STILLEGÅENDE: Selv på en avstand på under 100 meter er LNG-fabrikken i Risavika tilnærmet lik støyfri. Den slipper heller ikke ut gass, og er luktfri. Det er viktig siden fabrikken kun ligger en kilometer unna bebyggelsen i Tananger.
STILLEGÅENDE: Selv på en avstand på under 100 meter er LNG-fabrikken i Risavika tilnærmet lik støyfri. Den slipper heller ikke ut gass, og er luktfri. Det er viktig siden fabrikken kun ligger en kilometer unna bebyggelsen i Tananger. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
18. okt. 2011 - 13:34

Risavika: Import av LNG har økt enormt til Europa. Risavika-anlegget er et viktig tilskudd for å dekke dette behovet.

Etableringen her er viktig fordi dette ligger i en god havn, hvor det er mulig for skip å få fylt LNG som drivstoff. Det erstatter bunkers og diesel.

Trenger investorer

– Den dagen vi får en riktig prising av CO2-utslippene, vil LNG være det beste alternativet som drivstoff for skip. Dette vet jeg fordi jeg også er skipsfartsminister. Vi arbeider for at flere skip konverterer til LNG-drift så fort som mulig, sier Giske.

– LNG er en viktig vei å gå for at verden skal nå 2-graders målet. Derfor øker regjeringene bevilgningene til teknologutvikling innen gass og bruk av gass. Utfordringen er å finne investorer som er villige til å bli med på denne utviklingen, sier Giske.

VIKTIG: - LNG fabrikken er viktig for regjeringen. Den viser at det er mulig å utnytte norske ressurser innelands, sier Trond Giske. Anders J. Steensen

Bratt lærekurve

Selv om det har vært en mengde protester mot anlegget fra naboer da det ble bygget, var protestantene fraværende da anlegget ble åpnet.

– Vi har hatt en bratt lærekurve i dette prosjektet. Vi hadde underestimert behovet for informasjon, og hadde vanskelig med å nå fram med våre argumenter. En annen lærdom er at det er vaskelig å ha med kortsiktige investorer i et prosjekt som dette. Derfor eier vi hele Skangass alene nå, sier styreleder i Lyse Energi, Ivar Rusdal.

Tar tid

Anlegget fikk driftstillatelse fra myndighetene mandag, og kan nå drives som forutsatt. Hittil har Skangass solgt gass for nær 4 milliarder kroner, selv om det fortsatt vil vare en tid før prosjektet, som har en investeringsramme på rundt 2 milliarder, får positiv kontantstrøm.

– Dette kjenner vi igjen fra vannkraftutbygginger. Det er ikke mulig å få positiv kontantstrøm umiddelbart på prosjekter med så lang tidshorisont som Skangass, sier Rusdal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.