NETTARKIV

Gir ikke opp

VIL KJEMPE: HMS-direktør Trygve Østmo i Norsk Industri forventer at IA-avtalen styrkes.
VIL KJEMPE: HMS-direktør Trygve Østmo i Norsk Industri forventer at IA-avtalen styrkes. Bilde: Norsk Industri
Camilla Aadland
22. sep. 2006 - 15:01
Vis mer

– Vi forutsetter at Stoltenberg-utvalget kommer frem til løsninger som gjør at IA-arbeidet fortsetter med forsterkede virkemidler, uten endringer i sykelønnsordningen, sier HMS-direktør Trygve Østmo i Norsk Industri. Arbeidsgiverorganisasjonen har fullt trøkk på arbeidet med inkluderende arbeidsliv, og skal blant annet arrangere flere konferanser om IA i høst.For mye venting

– Vi ser først og fremst at IA-avtalen har fungert på resultatene. I den første perioden falt fraværet i industrien med 20 prosent, slik som målfestet, sier Østmo. Nedgangen i sykefraværet flatet imidlertid ut i fjor, og HMS-direktøren tror den påfølgende stigningen skyldes at arbeidet med IA sto på vent.

– Vi fikk først et halvt års ventetid der IA-avtalen skulle evalueres. Deretter fikk vi en avtale uten innhold ved årsskiftet 2005/2006, og et nytt halvår med venting der det skulle vedtas hva som skulle inn i den nye avtalen. Dermed ble det stillstand i arbeidet i et år, på et ugunstig tidspunkt, mener Østmo.

Dialog viktig

Han tror nøkkelen til at IA-arbeidet har fungert, er at et inkluderende arbeidsliv har fått større oppmerksomhet, i tillegg til at fokuset skiftet fra sykdom til funksjonsevne. – Dessuten er dialog viktig. Det ble lov å spørre og lov å kontakte den som er sykemeldt. Tidligere kunne dette oppfattes som mistillit til den ansatte, sier han.

Det ser ut til at IA-arbeidet har hatt bedre forhold i industrien enn ellers. Østmo tror dette blant annet skyldes at industrien i lang tid har arbeidet systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS).

– I industrien har man trodd på en sammenheng mellom HMS og produktivitet. IA passer inn i HMS-arbeidet, derfor ble effekten mye større, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.