OLJE OG GASS

Gir ikke opp Sverdrup

BLIR SVERDRUP: - Nye funn som Skrugard vil få navn som setter dem i en kontekst. Funn skal ha navn som forbindes med tilsvarende begivenheter, sier Ola Borten Moe. Han vil skifte navn på Skrugard-funnet til Sverdrup. Nå overtar departementet ansvaret for å gi navn til petroleumsfelter.
BLIR SVERDRUP: - Nye funn som Skrugard vil få navn som setter dem i en kontekst. Funn skal ha navn som forbindes med tilsvarende begivenheter, sier Ola Borten Moe. Han vil skifte navn på Skrugard-funnet til Sverdrup. Nå overtar departementet ansvaret for å gi navn til petroleumsfelter. Bilde: skjermdump fra OED
Kjetil Malkenes Hovland
24. juni 2011 - 13:22

– I meldingen vil det være en endring i navnepolitkken, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Han la i dag frem en fersk melding om norsk oljepolitikk. Der holder statsråden fast på sitt ønske om at parlamentarismens far Johan Sverdrup skal få oppkalt Skrugard-funnet etter seg, trass i Vil ikke ha ny navnepolitikk på sokkelen .

– Nye funn som Skrugard vil få navn som setter dem i en kontekst. Funn skal ha navn som forbindes med tilsvarende begivenheter, sier Moe.

– Barn av bønder

Konkret betyr det at Olje- og energidepartementet overtar ansvaret for å gi navn til oljefelt, ifølge Ola Borten Moe.

Dette vil skje når plan for drift og utvikling av feltet (PUD) blir lagt frem, av den som er olje- og energiminister på det tidspunktet. Dermed kan det være noen helt annen enn Moe som får avgjøre hva navnet blir.

Oljeministeren mener Johan Sverdrup er et symbol på fremskritt, på samme måte som han håper at Skrugard-funnet vil være det i nord.

– Sverdrup er et ektefødt barn mellom bønder og sakførere, sier Moe.

Gammel liste

Skrugard er en form for skruis, et fenomen som er mye omtalt i polarlitteraturen til oppdagere som Fridtjof Nansen. Tidligere har navnepolitikken på norsk sokkel vært at felter skal ha navn fra eventyr, sjøfugl eller norrøn litteratur. Navn på konkrete personer har ikke vært vanlig etter norsk praksis.

– Store norske funn skal ikke ha navn fra Harry Potter, sa Ola Borten Moe Endrer navnepolitikken for sokkelen , da han først lanserte Sverdrup-navnet.

Mange av dagens eksisterende feltnavn er hentet fra en konkret liste.

– Det er ei gammel liste som ble til på 80-tallet, som la en slags retning for det de ønsket på den tiden, sier seniorrådgiver Marit Hovdenak i Språkrådet i vår tidligere artikkel om at Oljefelt heter ikke Harry Potter .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.